روشهايي فوق العاده، براي کنترل عصبانيت واسترس!!
وقتي اخبار مربوط به بدتر شدن اوضاع اقتصادي را ميشنويم، همه ما خشمگين ميشويم. وقتي به اين صورت دچار استرس ميشويم فرايندهاي شيميايي مربوط به سيستم عصبي تعادل خود را از دست ميدهند و همچنين استرس پايدار مغز را تحت تاثير قرار ميدهد و منجر به بي تعادلي شيميايي ميشود و همچنين با حافظه، فکر و تمرکز حواس انسان تداخل ايجاد ميکند و به اين صورت آدمي احساس عصبانيت پيدا ميکند و نميتواند آرام بگيرد. براي سلامتي مغز و آرامش ذهن لازم است که راههاي کنترل استرس را بياموزيم .
مطالب زير راههاي فرو نشاندن عصبانيت را به شما ياد ميدهد و اگر هميشه دچار استرس ميباشيد با يک روانشناس متخصص مشورت کنيد.
?)سلامتي ذهن: سلامتي بدن
به طور ميانگين هر فرد روزانه ????? فکر دارد که ?? درصد آنها منفي ميباشد. حال تصور کنيد چگونه اين افکار روي بدن اثر ميگذارند و به طور نيمه خود آگاه و منفي روي الگوهاي فکري و رفتاري شما تاثير ميگذارد. راه گفتن کلمات به خودتان را باز سازي کنيد. واقعا با تصديق هاي مکرر ميتوانيد پاسخ به عصبانيت را تغيير دهيد. اين تاييد ها يک الگوي رفتاري مثبت در افکار شما بر جا ميگذارد. به جاي عصبي بودن، پيام هاي مثبت به خودتان القاء کنيد، مثلا: من قوي هستم، من شکر گزار ميباشم و ميتوانم هر کاري را انجام دهم. اين افکار مثبت را در طول روز با خود تکرار کنيد تا اينکه استرس را از بين ببريد و نگاه شما عوض شود.
?)محرک ها را کاهش دهيد
مصرف نکنيد .
استرس، عصبانيت و بي خوابي پيامد ورود کافئين زياد به بدن ميباشند. کافئين يک محرک سيستم عصبي مرکزي ميباشد که بر خلاف تلاش شما براي آرامش عمل ميکند. براي شروع يک هفته امتحان کنيد،خواهيد ديد محرک هاي کمتر چگونه بر استرس کلي بدن تاثير ميگذارد. قهوه بدون کافئين بنوشيد يا چاي سبز مصرف کنيد. همچنين سودا و ديگر نوشيدني هاي الکي را .
?)تنفس عميق باعث آرامش ميشود
اگر در يک موقعيت تنش زا بوده باشيد ،ديده ايد که چطور به طور سطحي نفس ميکشيد. متاسفانه، خيلي از افراد بزرگسال اينگونه تنفس ميکنند زماني که کودک بوديم به طور شکمينفس ميکشيديم. اين نفس کشيدن هاي سطحي ناشي از استرس ميباشند. که در آخر منجر به عصبانيت شما ميشوند.وقتي که ياد ميگيريد،تنفس عميق انجام دهيد(با ديافراگم نفس کشيدن)اضطراب عموميرا از خود دور ميکنيد و از فوايد آن سود ميبريد . اين فوايد شامل :فشار خون پايين و ضربان قلب منظم ميباشد. همچنين،تخمين زده شده است که ?? درصد سموم و مواد زايد بدن از طريق تنفس دفع ميشوند. بنابراين به طور عميق نفس بکشيد. اين کار را در برنامه روزانه خود جاي دهيد و ?? تا ?? دقيقه عميقا نفس بکشيد وبه اين صورت بدن با آرام گرفتن، به اين کار شما پاسخ مثبت خواهد داد. همچنين براي روش هاي بهتر در کلاس هاي يوگا و آرام سازي (Meditation) شرکت کنيد.
?)درمان اضطراب با داروي گياهي
سنبل الطيب، که بعضي وقت ها مسکن طبيعي ناميده ميشود، هميشه براي منظم کردن سيستم عصبي، تسکين تنش، خشمگيني، خستگي و استرس عصبي و دلشوره استفاده شده است. سنبل الطيب به عنوان يک آرا مش بخش، اعتياد آور نيست و به همراه داروهاي خواب آور براي درمان بي خوابي بسيار مفيد ميباشد. سالها schisandra berry (نوعي توت) در داروهاي چيني به عنوان احيا گر مجدد حس ها استفاده مي شده است. schisandra berry تحمل فيزيکي و تمرکز روحي را افزايش ميدهد. و در اين زمان اعصاب را آرام ميکند و اضطراب را از فرد دور ميکند. اين داروهاي گياهي را در طول روز يا قبل از خواب به صورت دم کرده(سنبل الطيب را با گل گاو زبان) به ميزان يک ليوان کوچک يا کپسول استفاده کنيد. همه بيماراني که از اين دارو استفاده ميکنند نتايج مثبتي ميگيرند.
?)GABA مغذي را امتحان کنيد
يک مغز سالم به توازن بين مواد شيميايي عصبي نياز دارد که يا اعصاب را تحريک ميکنند يا آنها را آرام ميسازند
.
GABA ميتواند (اسيد آمينه چرب ايزومري امگا) ناقل عصبي اوليه براي آرام کردن انتقال سيگنال هاي عصبي ميباشد. GABA ميتواند از رسيدن پيام هاي ناشي از اضطراب به مغز جلوگيري کند. داشتن GABA در حد پايين، اضطراب،بي خوابي، عصبا نيت و افسردگي را زياد ميکند . پيشنهاد ميکنم که رژيم غذايي همراه با GABA داشته باشيد. ماهي ها به خصوص ماکرل و سبوس گندم منابعي از اين ماده ميباشند. ميتوانيد همراه با B6 از آنها استفاده کنيد.
?)از لاک خود بيرون بياييد و به ديگران کمک کنيد
خيلي از ما انسان ها، در طول روز خودمان را عذاب ميدهيم و به اخبار بد گوش ميدهيم يابه مشکلات فکر ميکنيم. براي خلاصي از اين مخمصه ميتوان به ديگران کمک کرد کاري براي آنها انجام داد. به دوستان خود کمک کنيد يا يک وا قعه را برنامه ريزي کنيد. در برنامه هاي نيکوکاري شرکت کنيد . با فکر نکردن به مشکلات خود ميتوانيد استرس و اضطراب را از خود دور کنيد.
تهيه و تدوين: گروه سلامت سيمرغ -دکتر سميرا سرخوش
اختصاصي سيمرغ www.seemorgh.com/health
امروزه يکي از مهم ترين دغدغه ها ي متخصصان آموزش سلامت, اصلاح باورهاي نادرست مردم است. باورهاي نادرست ناشي از نگرش غير علمي به برخي حقايق است وادرک و فهم واقعيت هاي مربوط به استرس به ما مدد مي کند تا بهتر از پس چنين مشکلي برآييم.
چند مورد از اين باورهاي نادرست از اين قرارند:
?) باور نادرست: نداشتن استرس, بزرگترين نعمت است.
واقعيت علمي: هر فردي براي حفظ تنوع در زندگي به مقاديري از استرس احتياج دارد. مساله اساسي يافتن تعادل ميان استرس ها و زندگي روزمره است. کنترل استرس به شما کمک مي کند تا فردي مولد و شاد و موفقي باشيد. درمقابل استرسي که خوب کنترل نشود, مي تواند به شما آسيب رسانده يا حتي شما را از ميان ببرد.
?) باور نادرست: استرس همه جا هست بنابراين قابل کنترل نيست.
واقعيت علمي : اين موضوع غلط است . اگر براي کنترل و اداره زندگي خود, پيش قدم شويد, استرس علتي براي ناراحت کردن شما نخواهد داشت. اولويت ها را مشخص کنيد, اول کارهاي سبک تر و سپس کارهاي دشوارتر و پيچيده تر را انجام دهيد. اگر اولويت بندي نکنيد, آن وقت همه مشکلات, هم وزن و يکسان به نظر مي رسند و اين احساس را درشما ايجاد مي کنند که استرس همه جا هست.
?) باور نادرست: درمان همه استرس ها يکي است
واقعيت علمي: از آنجايي که انسان ها با هم متفاوت اند, آنچه براي کاهش استرس شما موثر واقع مي شود, به طور حتم و يقين با افراد ديگر متفاوت خواهد بود و براي هر شخص, درمان مخصوص به خود وجود دارد.
?) باور نادرست: اگر نشانه اي از يک بيماري در بدن شما مشاهده نمي شود, به طور حتم استرس نداريد
واقعيت علمي: فقط براي اينکه ظاهرا نشانه اي از استرس در بدن شما وجود ندارد نمي توان گفت که شما تحت فشار عصبي نيستيد. شماممکن است نشانه هاي استرس زا را نشناسيد, يا شايد از داروهايي استفاده مي کنيد که روي استرس را مي پوشانند. اين داروها مي توانند شما را از علايمي که براي خونسردي و آرامش هشدار مي دهند, محروم کند .
?) باور نادرست: تنها استرس هاي شديد, دردسر سازند واقعيت علمي: اين طور نيست, مفهوم اين باور نادرست اين است که نشانه هاي جزيي مانند سردرد و ناراحتي معده قابل اغماض هستند اماهمين نشانه هاي به ظاهر جزيي ممکن است درواقع هشدارهاي اوليه باشند مبني بر اينکه شما بايد کنترل بهتر و بيشتري بر استرس هاي زندگي خودداشته باشيد.
گردآوري: گروه سلامت سيمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع : هفته نامه سلامت
تاثير فشارهاي رواني بر عملکرد افراد
مديريت فشارهاي رواني
فشار رواني يکي از مهمترين علل بروز اختلالات جسمي و رواني است. بررسيهاي گوناگون نشان دهنده اين حقيقت است که ?? تا ?? درصد بيماريها با فشار رواني مرتبط هستند . فهرست بيماريهاي ناشي از فشار رواني، سرطان، بيماريقلبي، آسم، ميگرن و … را در بر ميگيرد.
همچنين فشار رواني ميتواند در بروز اختلالاتي چون افسردگي، اضطراب و سوء مصرف مواد موثر باشد. با توجه به نقش موثر فشار رواني در بروز اختلال سوء مصرف مواد و همچنين عود اعتياد، آشنايي کامل با آن از اهميت ويژهاي برخوردار است.
ارائه تعريفي جامع و کامل از فشار رواني دشوار است. لازاروس و فولک من (????) آن را چنين تعريف ميکنند: «يک حالت دروني که ميتواند ناشي از خواستههاي فيزيکي بدن و يا ناشي از موقعيت محيطي و اجتماعي باشد که اين موقعيتها بالقوه زيانبار، غيرقابل کنترل يا فراتر از استعداد سازگاري ما ارزيابي ميشوند.» علتهاي فيزيکي، محيطي و اجتماعي حالت فشار رواني را اصطلاحاً فشارزا گويند.
فشار رواني را پاسخ غيراختصاصي بدن به هر موقعيتي ميداند که نياز به سازگاري داشتهباشد. خواه موقعيت مزبور خوشايند باشد (ارتقاي شغلي) و خواه ناخوشايند (اخراج از کار). البته يافتههاي جديد نشان ميدهد که بين فشار رواني ناشي از موقعيت مطلوب و نامطلوب تفاوتهاي فيزيولوژيک ميباشد . متخصصان طب جامعهنگر، تعريف سليه، لازاروس و ديگران را گسترش دادهاند. به نظر آنها استرس ناتواني در مواجهه با يک تهديد ادراک شده است (خيالي يا واقعي) که وضعيت مطلوب جسمي، ذهني، هيجاني يا معنوي فرد را مورد تهديد قرار ميدهد و در نتيجه آن پاسخهاي فيزيولوژيک و سازگارانه ظاهر ميشود.
فشار رواني با سلامتي و عملکرد ارتباط دارد. مقادير کم آن موجب بهبود سلامتي و عملکرد ميشود و مقادير زياد آن سلامتي را به خطر انداخته و عملکرد را دچار اختلال ميکند.
چه عواملي فشار رواني ايجاد ميکنند؟
عوامل ايجاد کننده فشار رواني را ميتوان به دو دسته بيروني و دروني تقسيم کرد. مهمترين فشارهاي بيروني عبارتند از مشکلات زندگي (مشکلات اقتصادي، ناامني شغلي، کار طاقتفرسا و …) و دگرگونيهاي زندگي (مرگ همسر، فرزند يا والدين، ازدواج، طلاق و مهاجرت). اگر فشار رواني از حد معيني فراتر رود به پريشاني (Distress ) تبديل ميشود و سلامتي و عملکرد مختل ميشوند. هولمز (????) به منظور بررسي تاثير فشارزاهاي رواني بر سلامت افراد در گروههاي سني مختلف (نوجوانان، بزرگسالان، سالمندان) مقياسي تهيه کرد که با توجه به تعداد و نوع دگرگونيهاي زندگي افراد در طول يکسال، آمادگي براي مبتلا شدن به بيماريها را پيشبيني ميکند. هر چه شدت بحرانهاي زندگي از خفيف (??? تا ??? واحد دگرگوني) به متوسط (??? تا ???) و شديد (بالاتر از ???) افزايش يابد به همان نسبت احتمال بروز بيماري بيشتر ميشود.
باورهاي غيرمنطقي و ناسازگارانه از مهمترين عوامل فشارزا بشمار مي ايند به اعتقاد اليس اين باورها نقش ميانجي و حد واسط بين رويدادهاي زندگي و پيامدهاي روانشناختي ناشي از آنها را بر عهده دارد. به عنوان مثال از دست دادن شغل يک رويداد فعال کننده است.
يعني فردي که شغلش را از دست داده از حالت آرامش و بياعتنايي خارج شده و براي مقابله با اين تغيير فعال ميشود. باورهايي که در ذهن فرد وجود دارد نقش موثري در افزايش يا کاهش فشار رواني و همچنين اقدامات فرد براي مقابله با عامل فشارزا ايفا ميکند. باور به اينکه «هرگز چنين شغلي را دوباره به دست نخواهم آورد» با پيامد احساس ناکاميشديد و احتمالاً افسردگي ناشي از آن همراه خواهد شد. اما اگر باور فرد اين باشد که «با تلاش بيشتر احتمالاً شغل بهتري به دست ميآورم» با پيامدهاي روانشناختي مساعدتري مواجه خواهد شد.
ارتباط بين رويداد، باور و پيامد را ميتوان به شکل زير نمايش داد:
برخي از رايجترين باورهاي غيرمنطقي عبارتند از:
• اجبار به جلب نظر و تاييد همه مردم (بايد به گونهاي رفتار کنم که مورد تاييد همه باشد)
• اجبار به کسب مهارت و شايستگي در سطح بالا (بايد حداقل در يک زمينه مهارت فوقالعاده داشته باشم)
• توقع اينکه رويدادها مطابق ميل فرد باشند(نميتوانم مخالفت و ممانعت را تحمل کنم)
• توقع اينکه ديگران هميشه منصفانه رفتار کنند.
• باور به اينکه کنترلي بر عوامل ايجاد کننده فشار وجود ندارد.
• باور به اينکه اجتناب و دوري از مسئوليت بهتر از قبول آن است.
• باور به اينکه رفتارهاي فعلي تحت تاثير رويدادهاي ناخوشايند گذشته است
در واقع يکي از مهمترين راههاي تعديل فشار رواني تغيير و اصلاح باورهاي غيرمنطقي و ناسازگارانه است.
روشهاي مختلفي براي مقابله با فشار رواني و تعديل آن وجود دارد. به اعتقاد لازاروس و همکارانش شيوههاي مقابله را ميتوان به دو دسته کلي تقسيم نمود.
• مقابله مسئله مدار: اين نوع مقابله، روشهايي را در بر ميگيرد که در جهت کاهش تقاضاهاي موقعيت تنشزا و يا گسترش منابع براي درگيري با آن است.
• مقابله هيجان مدار: اين نوع مقابله شيوههايي را در بر ميگيرد که در جهت کنترل و يا نظم دادن به پاسخهاي هيجاني به موقعيت تنشزا هستند.
مهمترين شيوههاي مقابله مسئله مدار عبارتند از:
بازسازي شناختي
به اعتقاد راجر آلن (????) تغييرات شناختي در مقابل با فشار رواني و تغيير سبک زندگي نقش مهمي و اساسي دارند.
بازسازي شناختي از نظر وي شامل چهار مرحله به شرح زير ميباشد:
آگاهي از فشار رواني
• اين مرحله شامل مشخص کردن و شناسايي دقيق فشارزاها است. در اين مرحله تمام افکار مرتبط با فشارزاها شامل نگرانيها و ناآگاهيها بايد به صورت يک فهرست تهيه و تنظيم شوند. و بعد دليل فشارزا بودن هر يک از موارد مورد بررسي قرار گيرد. اگر ادراک فشارزاها منفي نگرانه و يا دفاعي باشد و مانع حل مشکل توسط شخص شود، بايد مجدداً مورد ارزيابي و بررسي قرار گيرد.
ارزيابي مجدد شرايط
• ارزيابي مجدد يعني ايجاد ديدگاه و باور جديد در ذهن که مناسبتر و سازگارانهتر باشد. در اين مرحله باورهاي ديگري که بيطرفانه يا ترجيحاً مثبت انديشانه هستند براي حل مسئله به خدمت گرفته ميشوند.
• بايد متوجه بود که ارزيابي مجدد يک فرايند سرکوب هيجانات يا دليل تراشي نيست بلکه تشخيص صحيح اين نکته است که بر چه عواملي در زندگي کنترل داريم و چه عواملي خارج از کنترل ما هستند.
پذيرش و جايگزيني
در اين مرحله باورها و عقايد جديد در الگوهاي تازه تفکر جايگزين باورهاي قديميو کهنه ميشوند. مشکلترين مرحله تغيير نگرش پذيرش به کار بستن ديدگاههاي جديد درباره مشکلات است.اغلب افراد در وضعيتهاي قديميو شناخته شده احساس راحتي ميکنند و به حفظ عادت قديميدر تفکر و رفتار گرايش دارند. اما مانند ساير مهارتها بازسازي شناختي با تمرين و تکرار بهبود مييابد.
حمايت اجتماعي
تحقيقات نشان داده است که برخورداري از حمايتهاي اجتماعي آثار و فشار رواني را در موقعيتهاي گوناگون تعديل ميکند. به عنوان مثال درصد مرگ و مير در بيوه مرداني که به طور مرتب در گردهماييهاي اجتماعي حضور مييابند خيلي پايينتر از گروه مشابهي است که در اين گردهمايي حضور ندارند. دانشجوياني که دوستان زيادي دارند نسبت به آنهايي که دوستان کميدارند از دستگاه ايمني فعالتري برخوردارهستند . با توجه به تاثير بر سيستم ايمني به نظر ميايد برخورداري از حمايتها ميتواند استرسهاي تحصيلي را کاهش دهد.
فنون مديريت زمان
يادگيري فنون مديريت زمان ميتواند موجب حداکثر استفاده از وقت و زمان شده و عملکرد افراد را افزايش دهد. اين فنون در مورد اشخاصي که مسئوليتهاي متعددي دارند بکار گيري بيشتري دارد. مرحله اول شامل اولويت سنجي است. در اين مرحله فهرستي از تمام مسئوليتهاي روزانه، هفتگي و ماهانه (به طور جداگانه) تهيه ميشود. آنگاه اموري را که از اهميت و فوريت بيشتري برخوردارند مشخص کرده و براي آنها اولويت اجرايي در نظر گرفته ميشود.
مرحله بعدي زمانبندي است. در اين مرحله براي هر يک ازمسئوليتها زمان مشخص و معيني در نظر گرفته ميشود. در صورت لزوم امور کم اهميت حذف ميشوند و وقت بيشتري براي اولويتها در نظر گرفته مي شود . پس از اين مرحله برنامه زمانبندي شده وارد مرحله اجرايي ميشود. براي اجراي بهتر برنامه تعيين اهداف کوتاه مدت، ميان مدت و بلند مدت از اهميت ويژهاي برخوردارند. همچنين ميتوان براي عملکرد مناسب و منطبق با برنامه زماني پاداشهايي در نظر داشت .
همان طور که گفته شد شيوههاي مقابله هيجان مدار به منظور کنترل و نظم دادن به پاسخهاي هيجاني ناشي از موقعيتهاي تنشزا به کار ميروند. اينک به شرح برخي از شيوههاي مذکور ميپردازيم:
تنفس ديافراگمي:
در هنگام مواجه شدن با فشارزاها، تغييرات فيزيولوژيک خاصي روي ميدهد. با فعاليت سيستم اعصاب سمپاتيک ضربان قلب افزايش مييابد. تعداد تنفس در واحد زمان زياد مي شود . هورمونهاي استرس ترشح ميشوند، مردمک چشم باز ميشود و مويرگهاي پوست تنگ ميشوند …. ظاهراً بين ريتم تنفس و فعاليت سيستم اعصاب ارتباط متقابل وجود دارد به طوري که با کنترل ريتم تنفس (تنفس عميق و آرام) ميتوان از بسياري از تغييرات فيزيولوژيکي و هيجاني ناشي از فشار رواني جلوگيري کرد. در حقيقت به دنبال تنفس ديافراگميکارکردهاي پاراسمپاتيک بر سمپاتيک غلبه پيدا ميکنند و به دنبال آن فرد، احساس آرامش و آسايش همراه با افزايش انرژي ميکند.
ورزش کردن:
فشار رواني در دراز مدت باعث بوجود امدن اختلالات رواني همچون افسردگي و اضطراب ميشوند. تحقيقات مختلفي نشان دهنده نقش ورزش و تمرينات بدني در کاهش افسردگي و اضطراب است. در يکي از مطالعات مک کان و هولمز (????) دانشجوياني را که افسردگي متوسط داشتند به سه گروه تقسيم کردند. گروه اول به ورزش در فضاي باز پرداختند. گروه دوم به تمرينات آرميدگي مشغول شدند و گروه سوم هيچ متغيري دريافت نکردند. مقايسه بعدي بين گروهها نشان داد که کمترين ميزان افسردگي در گروه اول (ورزشکاران) وجود داشت. تجربه هاي ديگر نيز نشان دهنده تاثير ورزش بر کاهش افسردگي و اضطراب و افزايش عزتنفس است.
آرميدگي
يکي از شيوههاي مقابله با فشار رواني فن آرميدگي عضلاني است. در شيوه آرميدگي پيشنهادي دکتر هربرت بنسن شخص به مدت ?? دقيقه در وضعيت راحتي مينشيند و به صورت فزاينده ماهيچههايش را از سر تا پا وا نهاده و منبسط ميکند. حواس خود را بر روي تنفس متمرکز ميکند و پس از هر چرخه دم و بازدم کلمه يک را تکرار ميکند. تحقيقات نشان داده که در جريان آرميدگي تغييرات زير به دست مي ايد.
• کاهش تنفس (تعداد در دقيقه)
• کاهش ضربان قلب
• کاهش سطح هورمونهاي استرس در خون
• افزايش پاسخ گالوانيکي پوست G.S.R
• کند شدن فرکانس E.E.6
• کاهش اضطراب
همانطور که ميدانيد تغييرات فيزيولوژيک و رواني فوق دقيقاً بر خلاف تغييراتي است که در جريان يک رويداد فشارزا به وقوع ميپيوندد.
گردآوري: گروه سلامت سيمرغ
www.seemorgh.com/health
منبع: روان يار
بسياري از ما فکر ميکنيم که داشتن خانه اي بزرگتر، شغل بهتر، يا برنده شدن در قرعه کشي هاي بزرگ، زندگي ما را بهتر خواهد کرد. ممکن است اين ….
مطالعات ژنتيکي بروي چهارهزار دو قلو ثابت کرده است که ?? درصد ميزان شادي افراد ارثي است. ولي حتي اگر شما ژنهاي بداخلاقي را به ارث برده باشيد، دليلي وجود ندارد که زندگي بي لذتي داشته باشيد. فقط نبايد هدف زندگي خود را بروي چيزهايي مثل سلامتي جسمي، ثروت، تحصيلات و قيافه ي خوب و … متمرکز کنيد. اين موارد شادي هاي زودگذر را برايتان ايجاد ميکنند. به جز وقتي که خيلي فقير باشيد و يا در بستر مرگ باشيد، زندگي فقط داراي ?? درصد خوشي و خرسندي است. ?? درصد بقيه بستگي به اين دارد که شما براي شاد بودن چه فعاليت هايي انجام دهيد.
بخش قابل بحث اينجاست. بسياري از ما فکر ميکنيم که داشتن خانه اي بزرگتر، شغل بهتر، يا برنده شدن در قرعه کشي هاي بزرگ، زندگي ما را بهتر مي کند . ممکن است اين موارد خوشي هايي بوجود بياورند، ولي اين لذت ها کم کم از بين خواهند رفت.
Sonja Lyubomirsky روانشناس و داراي مدرک دکترا در اين زمينه و نويسنده ي کتاب راه شاد زيستن: راهي علميبراي به دست آوردن زندگياي که خواستار آن هستيد براي شما بازگو مي کند، ميگويد: بعد از ?? سال مطالعه در زمينهي « شادماني»، همان اشتباهي را مرتکب شدم که همه دچار آن ميشدند. خيلي هيجان زده بودم. قرار بود يک اتومبيل هيبريد خريداري کنم. ولي بعد از دو ماه، رانندگي با آن برايم عادي شد. شاد بودن مثل وزن کم کردن است. همه ميدانيم چگونه وزنمان را کم کنيم. ولي کار اصلي و مهم نگه داشتن وضعيت جديد و مطلوب است.
Lyubomirsky و همکارانش در تحقيقاتشان دريافتند که براي رسيدن به زندگي اي شاد، بايد وسعت ديد را از شادي هاي زودگذر بالاتر برد و به ارکان اصلي، که Seligman آنها را شادي هاي قابل اعتماد مينامد، نگريست: تعامل با خانواده، کار يا هر تلاشي از روي علاقه و داشتن هدف هايي والاتر. Lyubomirsky ميگويد: راه هاي متفاوت براي افراد متفاوت مناسب تر هستند. داشتن دفتر خاطرات براي عده اي شايد بي معني و چرند باشد. ولي نوشتن خاطرات و چيزهاي مورد علاقه ميتواند بسيار کمک کننده باشد. زمان بندي و ميزان و مقدار کارها اهميت دارند. او معتقد است اگر در يک روز ? بار به ديگران مهرباني کنيد، بهتر از انجام اين کارها در روزهاي متفاوت ميتواند بر اخلاق شما اثر مثبت داشته باشد. وي تاکيد ميکند: براي اينکه شاد و سرخوش بمانيد، بايد تا آخر عمر هر روز تلاش کنيد.
طبق تحقيقات صورت گرفته در مورد مسير تحولي شادماني در طول زندگي، هر چه مدت فعاليت هاي اين زمينه بيشتر باشد، زندگي بهتر و شادتر خواهد بود. حتي بعد از دوران پرنشاط کودکي، جوانان با نزديکتر شدن به ?? سالگي دچار افت روحيه ميشوند. ولي با گذشت زمان و افزايش سن دوباره شادابي و نشاط به وجود افراد برميگردد. Stacey Wood داراي PhD در روانشناسي عصب شناختي ميگويد: جوانان به مسائل و مشکلات و اتفاقات ناگوار بيشتر اهميت مي دهند. ولي با افزايش سن، ياد ميگيرند که اين عکس العمل را کنترل کرده و بر آن غلبه کنند. حقيقت اين است که کارشناسان معتقدند در سالهاي پيري نيز شادابي افراد در حال افزايش است. Wood ميگويد: افراد بالغ که سن بيشتري دارند، اين چنين در مورد اتفاقات زندگي عکس العمل شديد نشان نميدهند.
و بيشتر تمايل دارند تا احساسات مثبت و خوب را نشان دهند تا احساسات منفي و بد را.
ولي همه با آن موافق نيستند. Nora Ephron نويسنده ي کتاب من احساس بدي دارم ميگويد: بله بعد از سن مشخصي متوجه ميشويد که زندگي محدود به تصميمات شما ميباشد . پس سعي ميکنيد افراد يا چيزهايي که شما را خوشحال نميکنند (مثل غذايي که از آن متنفريد)، را از بين ببريد. و البته تمام اينها با اندوهي جدي همراه است، زيرا اين همان زماني است که انسانها دچار انواع بيماري ها ميشوند و اين مسئله ميزان شادابي و نشاط آنها را تحت تاثير منفي قرار ميدهد.
Will Fleeson، داراي PhD، از دانشگاه ويک فورست ادعا ميکند: صرف نظر از سن و خلقتان، ميتوانيد همين الان کاري کنيد تا احساس شادابي و نشاط بيشتري کنيد. او ميگويد راهي قطعي براي تقويت روحيه يافته است: بايد کاري انجام داد. هر چند کوچک، ولي بايد کاري انرژي زا و پرماجرا باشد. وقتي حالات داوطلبان اين آزمايش مورد بررسي صورت گرفت معلوم شد که تمام آنها بعد از فعاليت احساس شادابي و نشاط ميکنند. صرف نظر از اينکه آيا آنها ذاتا فردي گوشه گير بوده اند يا نه. Fleeson ميگويد: نکته قابل توجه در مورد اين تحقيق اين است که هر فردي ميتواند به راحتي و به آساني رفتارش را تغيير دهد. هر رفتار فعالي، حتي خواندن به همراه خواننده ي راديو و يا حتي رقصيدن با آهنگ راديو، اثر مثبتي بروي روحيه فرد مي گذارد. خنديدن با صداي بلند از جمله رفتارهاي قابل تحسين براي داشتن روحيه اي با نشاط و شاد است.
حتي گرفتن قيافه ي شاد، تفاوت بزرگي ايجاد ميکند. در آزمايشاتي در دانشگاه کلارک، که توسط دکتر James Laird انجام شدند، تعدادي از عضلات صورت برخي افراد به الکترودهايي قلابي وصل شد و به آنها گفته شد که اين الکترودها عضله هايي از صورت که در خنديدن نقش دارند را تحريک ميکند. نتيجه اين شد که افراد مورد آزمايش بدون هيچ دليلي شروع به خنديدن کردند. افرادي که اين الکترودهاي قلابي به کنار لبهاي آنها متصل شده بود، کارتونهاي پخش شده را خنده دارتر ميدانستند، نسبت به افرادي که الکترودهاي قلابي به ابروهاي آنان متصل شده بود.
در تحقيقات ديگر، مشخص شد که افراد خندان در به ياد آوردن خاطرات از افراد اخمو يا افراد بي تفاوت بهتر عمل ميکنند. Laird ميگويد: وقتي ميخنديد اعصاب و ماهيچه ها پيام هايي عصبي ايجاد ميکنند که بر مرکز حالات شادي در مغز اثر کرده و آن را فعال ميکند. نتيجه اينکه لبخند زدن برايتان هزينه اي در بر ندارد، و حتي ممکن است اثر خوبي داشته باشد. خوب پس چرا لبخند نزنيد؟
همچنان افراد زيادي به اثرات خوب تفکر مثبت اعتقادي ندارند. طبق گفته هاي Barbara Held دکتر روانشناس دانشگاه بودين، براي افرادي که هميشه نيمه ي خالي ليوان را ميبينند، اين حرف ها صرفا نتيجه اي جز ناراحتي و اندوه زيادتر ندارد. وي در کتاب خود با ايده ي «تفکر مثبت» به مبارزه پرداخته است، چيزي که وي معتقد است در فرهنگ آمريکايي بسيار اين سو وآن سو کشيده ميشود. او ميگويد: هر کسي قادر نيست که در جريان اتفاقات ناگوار زندگي قيافه اي خوش بينانه و نيک پندارانه به خود بگيرد و اينکه
اصلا لازم نيست همه اين کار را انجام دهند. اگر فردي را مجبور کنيد خود را در وضعيتي قرار دهد که با طبيعتش سازگار نيست، به او صدمه خواهيد زد.
بنابراين، اگر شرايط سختي داريد، از اينکه احساس بدي بکنيد نگران نشويد. Held ميگويد: اگر کسي در حال حاضر به خاطر از دست دادن شغلش، شکست در يک رابطه يا مرگ کسي که او را دوست ميداشته، شادابي و نشاط هميشگي را ندارد، نبايد سعي کرد تا او را به نيک پنداري و تفکر مثبت دعوت کرد. اين کار رنج و عذاب او را دو چندان مي کند. در واقع از اين لحظه به بعد فرد از اينکه نتوانسته است از اين موقعيت خود را نجات دهد، دچار رنج هر چه بيشتر خواهد شد. ولي در عوض درد و دل کردن با يک دوست ميتواند
بسيار مفيد باشد. Held معتقد است: راه رسيدن به شادکاميو سرزندگي، اين است که راهي بيابيد که به حس بد خود پايان دهيد. اين راه بايد با روحيات شما متناسب باشد.
Will Wilkinson تحليلگر سياسي انستيتو «سي اي تي او» ميگويد: آمريکايي ها با هر نوع خلقي، دليل هاي زيادي دارند تا بخندند. ما از ?? درصد مردميکه تا کنون بروي زمين زندگي کرده اند، ثروت و سلامت بيشتر و بهتري داريم و بيشتر از هر کس ديگري احساس شادابي و نشاط بيشتري ميکنيم.
Gretchen Rubin ميگويد تلاشش براي رسيدن به سرزندگي به زندگيش معني داده است: متوجه شدم که با تلاش زياد ميتوانم نقطه روشنايي در وجودم بوجود بياورم، اينکه هر روز دقايقي را از حالت رسمي و خشک هميشگي بيرون روم ، دقايقي را آزادانه بخندم و هر روز صبح بزنم زير آواز. با اين روشها ياد گرفتم که چگونه در اعماق وجودم تغييراتي ايجاد کنم.
دارويي شگفت انگيز براي شاد زيستن(?)
تهيه و ترجمه: گروه سلامت سيمرغ
اختصاصي سيمرغ www.seemorgh.com/health
مخلوط يک قاشق چاي خوري عسل همراه با يک نوک انگشت جوزا داخل يک فنجان آب پرتقال، شما را سرحال مي آورد. چاي رزماري نيز تاثير آرامش بخشي روي اعصاب دارد.احساس اضطراب در زندگي اجتناب ناپذير است و زماني اتفاق مي افتد که يک اتفاق يا يک محل جديد، شما را دچار چالش مي کند. اگر اين اضطراب طولاني شود، مي تواند مشکل و ناراحتي هاي جدي بوجود بياورد و ممکن است مشکلات بهداشتي جدي تري را ايجاد نمايد. در اين مقاله چند راه کار خانگي و مفيد براي کاهش اضطراب ارائه شده است. به گزارش پايگاه اينترنتي ارنج اتوريتي، بروز اضطراب در فرد باعث مي شود که ضربان قلب تندتر شود، فشار خون افزايش پيدا کند و بسياري از علائم ديگر که ناشي از تنش هاي روزانه هستند. کارشناسان علوم بهداشت رواني در اين مقاله تاکيد کردند که با ? روش زير حتي اگر اضطراب شما به طور کامل درمان نشود اما علائم آن تا حد زيادي کاهش پيدا مي کند. راه کار اول اين است که پرتقال را به عنوان بخشي از رژيم ضداضطراب خود در نظر داشته باشيد. بر اساس دو مطالعه اي که در مطب دندانپزشکي صورت گرفتند معلوم شد که پخش کردن بوي روغن خاص پرتقال در هوا مي تواند اعصاب بيماران مضطرب را آرام نمايد .
براي بهره مندي از تاثير آرامش بخش رزماري، از چاي آن استفاده کنيد. به اين ترتيب که يک تا دو قاشق چاي خوري رزماري خشک شده را داخل يک فنجان آب جوش بريزيد، ?? دقيقه آن را کنار بگذاريد تا خيس بخورد، سپس آن را بنوشيدبراي بهره مند شدن از اين تاثيرکافي است پوست پرتقال را بکنيد و آن را مقابل بيني خود بگيريد و عطر آن را استشمام کنيد. اين اقدام موجب مي شود که فشار خون تان کاهش پيدا کند. به اين ترتيب دفعه ي بعد اگر مضطرب شديد آرام يک جا بنشينيد، خود را آرام کرده و يک پرتقال بزرگ را پوست بکنيد. شگرد دوم اين است که هر وقت علائم اضطراب را در خود حس کرديد مثلا دچار افزايش سرعت ضربان قلب شديد يک قاشق چاي خوري عسل را به همراه يک نوک انگشت جوزا داخل يک فنجان آب پرتقال ريخته و پس از هم زدن آن را بنوشيد تا اين معجون شما را سرحال بياورد.شگرد سوم گياه رزماري است. رزماري در سده هاي ميانه به عنوان گياهي براي دور کردن ارواح شيطاني مورد استفاده قرار ميگرفت . امروزه متخصصان دريافتند که اين گياه تاثير آرامش بخشي روي اعصاب دارد.در اين مقاله توصيه شده است که براي بهره مندي از تاثير آرامش بخش رزماري، از چاي آن استفاده کنيد. به اين ترتيب که يک تا دو قاشق چاي خوري رزماري خشک شده را داخل يک فنجان آب جوش بريزيد، ?? دقيقه آن را کنار بگذاريد تا خيس بخورد، سپس آن را بنوشيد. بو کردن رزماري هم مي تواند به شما آرامش بدهد و مي توانيد از عطر اين گياه براي کاهش اضطراب استفاده کنيد. روش چهارم اين است که يک سوم فنجان جوش شيرين و يک چهارم فنجان زنجبيل تازه ي رنده شده را داخل وان آبگرم بريزيد و مدت ?? دقيقه داخل وان دراز بکشيد، اين کار تنش و اضطراب شما را کاهش مي دهد. علاوه بر اين ها تنفس عميق، يوگا و مديتيشن نيز مي توانند به شما آرامش بدهند.
بخش تغذيه تبيان
پسته براي سلامت قلب و آرامش اعصاب مفيد است
نتايج مطالعات جديد نشان مي دهد که اضافه کردن مقدار مناسب پسته به رژيم غذايي، خطر ابتلا به نارسايي هاي عروق کرونري و قلبي را کم ميکند.
پسته مي تواند عروق سطح کلسترول بد را تا حدود ?? درصد کاهش دهد. به گزارش خبرگزاري يونايتدپرس، به گفته دانشمندان اين کاهش کلسترول به معناي کاهش خطر ابتلا به بيماري هاي عروق کرونري در بدن و در نتيجه نارسايي هاي قلبي خواهد بود. متخصصان تغذيه هم چنين مي گويند، پسته با کاهش روند جذب کربوهيدرات ها در بدن مي تواند قند خون را کم کند. به گفته متخصصان تغذيه، پسته حاوي مقدار زيادي پروتئين گياهي، مواد نشاسته اي غني و مواد معدني مهم مانند پتاسيم و منيزيم است که بسياري از نيازهاي بدن را تامين مي کند. علاوه براين، پسته براي آرامش قلب و آرام کردن اعصاب مفيد است و مصرف آن براي باز کردن مجاري کبد سفارش مي شود. وجود کلسيم و آهن در پسته نيز سبب شده که اين نوع خشکبار نقش بسيار مهمي در استحکام بخشيدن به استخوان ها و دندان ها و همچنين درمان بيماري هايي چون کم خوني هاي ناشي از فقر آهن داشته باشد. بنا براين گزارش، پسته براي افزايش حافظه و تقويت ذهن نيز سودمند است
کرفس براي از بين بردن جوش ها و لک هاي پوستي مفيد است
يک متخصص تغذيه گفت: کرفس به خاطر داشتن ويتامين b و c براي از بين بردن جوش ها و لک هاي پوستي مفيد است.ميترا زراتي در گفت وگويي افزود: کرفس جزو سبزي هاست و منبع غني از ويتامين c و k، منيزيم و پتاسيم است. وي گفت: کرفس ماده غذايي لاغرکننده اي نيست و داراي ترکيباتي است که موجب افزايش متابوليسم بدن مي شود. اين متخصص تغذيه اضافه کرد: کرفس به دليل مواد معدني منيزيم و پتاسيم براي آرامش اعصاب و بيماري هاي روحي مفيد است. بي خوابي و کم خوابي را از بين مي برد.
همچنين داراي آنتي اکسيدان هاي قوي است. زراتي گفت: کرفس به دليل داشتن ويتامين c و b براي از بين بردن جوش ها و لکه ها مفيد است و موجب کاهش فشارخون مي شود.
دم کرده گل گاوزبان آرام کننده اعصاب و تصفيه کننده خون است
گل هاي آبي اين گياه را خشک کرده و دم کرده آن را مورد استفاده قرار مي دهند. در سرماخوردگي به عنوان معرق و کاهش دهنده فشار خون استفاده ميکنند و خاصيت آرام بخشي نيز دارد.
يک متخصص تغذيه گفت: گل گاوزبان آرام کننده اعصاب، تصفيه کننده خون، عرق آور و ادرار آور است، کليه ها را تقويت و سرماخوردگي را برطرف مي کند.
مرتضي صفوي افزود: گاوزبان گياهي است که برگ هاي آن ساده و پوشيده از تارهاي خشن و گل هاي آن به رنگ آبي، سفيد و بنفش است و از نظر طب قديم ايران طب سرد دارد.
او گفت: گل هاي آبي اين گياه را خشک کرده و دم کرده آن را مورد استفاده قرار مي دهند. در سرماخوردگي به عنوان معرق و کاهش دهنده فشار خون استفاده ميکنند و خاصيت آرام بخشي نيز دارد.
اين متخصص تغذيه خاطر نشان ساخت : گل گاوزبان را همراه با ليمو اماني دم کرده و مصرف مي کنند و مصرف آن باعث آرامش اعصاب مي شود.
http://آرامش-اعصاب.worldfood.ir
به اعصاب خود آرامش دهيد!!
تهيه و ترجمه:دکتر محمدرضا رضواني ـ گروه سلامت سيمرغ
www.seemorgh.com/health
اختصاصي سيمرغ
مصرف اين عرق گياهي=آرامش اعصاب
اگر استرس زيادي داريد و مي خواهيد آرامش پيدا کنيد ، اگر آرامش تان را سريع از دست مي دهيد سفارش ميکنيم از اين عرق گياهي مصرف کنيد.
تحقيقات نشان مي دهد: عرق «بهار نارنج» به عنوان يک دارو در کاستن استرس قبل از عمل جراحي مفيد است.
به گزارش خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) واحد علوم پزشکي ايران دکتر محمود اخلاقي در تحقيقات خود با نيت مقايسه تاثير عرق بهار نارنج بر اضطراب بيماران قبل از عمل جراحي به بررسي تاثيرات آرام بخشي بهار نارنج به عنوان ديازپام پرداخت.
اين مطالعه کارآزمايي باليني دوسوکور تعداد ?? بيمار ?? تا ?? ساله مراجعه کننده به بيمارستان آيت الله کاشاني شهرکرد جهت عمل جراحي انتخابي نوع متوسط به صورت در دسترس، انتخاب و به طور تصادفي در دو گروه ?? نفره تقسيم شدند.
دو ساعت قبل از عمل به گروه يک ??? سي سي عرق بهار نارنج و به گروه دو محلول يک قرص ? ميلي گرمي ديازپام در ??? سي سي آب به صورت خوراکي دادند.
در اين تحقيق ميزان اضطراب بيماران توسط پرسشنامه اضطراب اسپيل برگر و علايم حياتي بيماران قبل و دو ساعت پس از دريافت دارو ثبت شد.
نتيجه اين پژوهش نشان مي دهد؛ گروه ها از نظر ويژگي هاي دموگرافيک، نبض و اضطراب قبل از عمل همان بودند، ميزان اضطراب موقتي پس از مصرف دارو در هر دو گروه مصرف کننده بهار نارنج و ديازپام کاهش پيدا کرد.
تغييرات تعداد نبض و فشار خون در هر دو گروه قبل و بعد از مصرف دارو تفاوت آماري معني داري نداشت.
خلاصه اين مقاله در ويژه نامه طب تکميلي مجله دانشگاه علوم پزشکي شهرکرد به چاپ رسيده است.
http://www.irannaz.com/news
نه تنها غذاها بر وضعيت رواني افراد تاثير مي گذارند بلکه مي توانند در بهبود برخي از نابساماني هاي روحي نيز مؤثر باشند
تا به امروز فقط در مورد تاثيرات چاق کننده و لاغر کننده تغذيه صحبت شده است. ولي دانشمندان گام را از تاثيرات چاقي و لاغري غذا فراتر نگذاشته اند . آنها در زمينه تاثيرات روحي و رواني مواد غذايي به نتايج جالب و باور نکردني دست پيدا کرده اند . آنها معتقدند نه تنها غذاها بروضعيت رواني افراد تاثير مي گذارند بلکه مي توانند در بهبود برخي از نابساماني هاي روحي مؤثر باشند.
افسردگي از جمله بيماري هاي رواني شايع در جهان است. محققان به اين نتيجه رسيده اند که غذاهاي داراي منبع امگا ? و ويتامين D اثرات اين بيماري را کاهش مي دهد.جوانه گندم، گردو،سبزي هاي داراي برگ سبز و همچنين غذاهاي دريايي منبع غني از امگا ? مي باشند. از سوي ديگر ويتامين D به ميزان زياد در غذاهاي دريايي، زرده تخم مرغ و لبنيات ديده مي شود. البته بايد گفته شود که نور خورشيد نيز منبع بسيار خوبي از ويتامين D مي باشد.
ازطرفي اضطراب است که ازآن به عنوان سرچشمه بيماري هاي رواني عنوان مي شود و مي توان با خوردن غذاها و خـوراکي هايي که سرشـار از ويتـامين B هستند آرامـش را براي خود به ارمغــان آورده و اضطراب را از خود دور کنيد . ويتامين B ترشح هورمون سروتونين را که تامين کننده آرامش است افزايش داده و شما را از افکار استرس زا دور ميکند . يک کاسه بزرگ ماست به علت داشتن ويتامين B12 مي تواند اضطراب را از شما دور نمايد.
در محيط اطراف ما محرک هايي که ما را عصبي مي کنند زياد هستند . در مواقعي که عصبي هستيد يقينا اگر فشار خونتان را اندازه بگيريد خواهيد ديد که درجه فشار سنج درجه اي بالا را نشان مي دهد. پتاسيم که مي توان آن را در سيب زميني،لوبيا سفيد، ذرت و موز يافت مي تواند در لحظات عصبانيت فشار خونتان را پايين بياورد و باعث از بين رفتن عصبانيت شما شود.
هستند بسيار افرادي که از خواب شبانه شاکي هستند . خوراکي هايي که داراي منيزيم هستند مانند عدس، نخود و اسفناج مي توانند خواب عميق و راحتي براي تان به ارمغان آورند.
http://nasimearamesh.com
پخش موسيقي براي آرام کردن نوزادان !
َ
بيمارستاني در کشور اسلواکي براي رفاه حال نوزاداني که تازه متولد شده اند رويکردي کلاسيک در پيش گرفته و براي آنها موسيقي موتزارت را به عنوان نوعي درمان پخش مي کند.به گزارش خبرگزاري مهر، کلينيکي در اسلوواکي شيوه اي جالب و هنري را براي آسايش نوزاداني که قرار است براي درمان دور از مادرانشان در کلينيک نگهداري شوند را در پيش گرفته است: پخش کردن موسيقي کلاسيک!در اين بيمارستان با استفاده هدفن هايي با ابعاد معمولي که بر روي سر نوزادان غول پيکر به نظر مي آيند، براي نوزاداني که قرار است براي چند روز به دور از مادرانشان تحت مراقبت قرار داشته باشند موتزارت يا ويوالدي پخش مي شود.
به گفته “اسلاوکا ويراگووا” پزشک اين کلينيک، از موسيقي موتزارت و ويوالدي به عنوان جايگزيني براي صداي مادر نوزاد مورد استفاده قرار ميگيرد . اين صدا مي تواند تنفس نوزادان را منظم و عادي کرده و ضربان قلب آنها در سطحي مناسب حفظ کند.
“ويراگووا” که اين پروژه را در کلينيک شروع کرده است مي گويد موسيقي موتزارت باعث مي شود نوزادان مادران خود را زماني که در کنارشان نيستند به ياد بياورند.
به عقيده او پيامدهاي ناشي از تولد براي نوزاد به شدت استرس آور است و موسيقي درماني مي تواند به نوزادان کمک کند تا وزن مناسب خود را به دست بياورند ، از ميزان استرس و درد آنها کاسته شود.
نوزادان در اين کلينيک روزانه پنج تا ? بار به فايلهاي صوتي از موسيقي موتزارت گرفته تا صداي طبيعي جنگلها، گوش فرا مي دهند. پرستاران از اين شيوه براي مراقبت از نوزادان زودرس و تنظيم تنفس آنها استفاده مي کنند.
مصرف ماست، شير، ماهي، گردو، موز، خرما و انجير به دليل داشتن اسيد آمينه ضروري تريپتوفان موجب آرامش اعصاب مي شود. دکتر سيد ضياءالدين مظهري عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران با بيان اين مطلب گفت: افراد بايد در طول روز از تمام گروه هاي غذايي به صورت متعادل و متنوع استفاده کنند.
مصرف ماست، شير، ماهي، گردو، موز، خرما و انجير به علت داشتن اسيد آمينه ضروري تريپتوفان موجب آرامش اعصاب مي شود.
دکتر سيد ضياءالدين مظهري عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران با ذکر اين مطلب گفت: افراد بايد در طول روز از تمام گروه هاي غذايي به صورت متعادل و متنوع و مختلف استفاده کنند.
وي افزود : مصرف مواد غذايي حاوي اسيدآمينه تريپتوفان مانند ماست، شير، ماهي، گردو، موز، خرما، انجير به آرامش اعصاب افراد کمک زيادي مي کند از اين رو سفارش مي شود قبل از خواب يک ليوان شير گرم با خرما يا انجير بنوشيم.
اين متخصص تغذيه يادآور شد: ويتامين هاي گروه B به خصوص B3 با توليد سروتونين به رفع بي خوابي کمک مي کنند و مواد غذايي حاوي اسيد هاي چرب امگا ? و آهن نيز از کم خوني جلوگيري کرده، موجب خواب راحت مي شوند.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي ايران ياداور شد : انواع ماهي و آبزيان، تخم کدو، تخم کتان و گردو از منابع مهم امگا ? هستند. همچنين گوشت بدون چربي، تخم مرغ و حبوبات از منابع مهم آهن محسوب مي شوند.
وي با اشاره به اينکه کاهو و سيب داراي ترکيبات آرام بخش هستند، افزود: بهتر است از سالاد کاهو در سفره شام و از سيب در سبد ميوه هاي شب استفاده کنيم.
/www.happyiranian.org
هر که هستيد و هر کجا زندگي مي کنيد، آرامش را به زندگي خويش دعوت کنيد و آن را در ذهن خود جايگزين سازيد.
اگر کلام و رفتار شما قرين آرامش باشد، بدون شک اين ويژگي به دنياي اطراف شما نيزسرايت خواهد کرد. به خاطر داشته باشيد براي رسيدن به اين وضعيت، لازم است برخي قابليت هاي و يژه را در خود پرورش دهيد و شرايط خاصي را در زندگي خويش بوجود اوريد . رعايت نکات زير مقدماتي است که به شما کمک مي کند در اين مسير گام برداريد:
?) ياد بگيريد که گاهي مسائل را رها کنيد .
يعني اين که به هر مسئله اي دائما گره نخوريد. وقتي هميشه و همه جا در فکر مسائل خود هستيد و به مرور کردن آنها در ذهن خود مي پردازيد، در واقع هميشه بار اضافه اي را با خود حمل مي کنيد که اين خود باعث ايجاد اضطراب و استرس درشما مي شود .
ياد بگيريد که با يک ذهن رها و آزاد زندگي کنيد. اين امر به شما کمک مي کند که با هر محرک کوچک و يا مانع جزئي آشفته نشويد.
?) به خود و خداي خود ايمان داشته باشيد.
اگر به خود و خداي خود ايمان داشته باشيد، به راحتي از عهده مشکلات زندگي برخواهيد آمد و ثابت قدم و مطمئن در راه رسيدن به اهداف خود گام خواهيد برداشت و موفق خواهيد شد..
?) مثبت انديش باشيد.
اگر ذهن مثبت انديشي نداشته باشيد، همه چيز مي تواند بي فايده و بي ثمر باشد. داشتن نگرش مثبت و اميد، بهترين سلاح در مقابل ترس و اضطراب است.
?) نسبت به انتظارات و برنامه ريزي هاي خود واقع بين و منطقي باشيد.
توانايي هاي خود را در موقعيت هاي خاص بشناسيد و نسبت به عدم توانايي ها و ضعف هاي خود واقع بين باشيد. هرچقدر نگرش شما نسبت به مسائل زندگي منطقي تر باشد، به آرامش بيشتري ميرسيد.
?) نسبت به انسان ها، عشق بي قيد و شرط خود را نثار کنيد.
شما مي توانيد از دوستان، هم اتاقي ها و هم کلاسي هاي خود اغاز کنيد. ياد بگيريد که آنها را بدون قيد و شرط دوست بداريد، درمقابل ضعف هاي آنها صبور باشيد وخطاها و سستي هايشان را ببخشيد. هر چقدر نسبت به ديگران بخشش بيشتري داشته باشيد احساس شادي و خرسندي بيشتري را تجربه خواهيد کرد.
?) معناي فداکاري را لمس کنيد.
دست بخشش داشته باشيد ولي انتظار بازگشت نداشته باشيد. ديگران را به شيوه خودشان خوشحال کنيد. به افراد بي پناه ، يتيم و فقير کمک کنيد. براي آنهايي که خواهان ياري شما هستند پشت و پناه و تکيه گاه باشيد و بدون آنکه منتي بر آنها بگذاريد تکيه گاهشان باشيد.
هرچقدر بيشتر ببخشاييد، از الزامات و قيد و بندها بيشترازاد و رها خواهيد شد.
?) افکار خود را بازسازي کنيد.
در افکار و عقايد خويش نسبت به شخص خود، بازنگري کنيد. ياد بگيريد در مقابل خود صبور باشيد و ارزشها، استعدادها و مهارت هاي خود را ارج نهيد. خود را بدون هيچ قيد و شرطي دوست داشته باشيد. هرگونه ترس و ترديد غيرمنطقي که در مورد خود داريد، کنار بگذاريد. اگرديدگاه مثبت و سالمي را در مورد خود داشته باشيد مي اموزيد که خود را بدون قيد و شرط قبول داشته باشيد.
راهي جديد براي آرامش اعصاب ماساژ با سنگ
ترجمهء راضيه کاظمزاده ايرانشهر
ماساژ با سنگ جديدترين راه براي آرامش اعصاب در اين روزها است.براي اين منظور سنگها را گرم ميکنند و پاها را روغن ميزنند، سپس سنگها را بين انگشتان پا قرار داده و به نقاط مخصوصي که به اعصاب مربوط است، فشار ميآورند.اين نوع ماساژ بسيار گران است و در کشورهاي اروپايي و امريکايي ??? دلار قيمت دارد.ولي شما ميتوانيد اين ماساژ را در خانه انجام دهيد.از همسرتان بخواهيد که در اين کار به شما کمک کند.براي اين کار به تعدادي سنگ نرم(يک سنگ بزرگ و ? سنگ کوچک)و همچنين لوسيون احتياج داريد.
سنگها را در دست بگيريد تا کمي گرم شوند. سپس آنها را بين انگشتان بگذاريد.به پاها لوسيون بماليد و بالا و پائين انگشتان پا را ماساژ بدهيد.با ماساژ انگشتان پا،در واقع انرژي به ماهيچههاي سر و گردن شما انتقال ميدهد . از سنگ بزرگتر براي ماساژ کف پا استفاده کنيد. با اين کار دستگاههاي داخلي بدن و همچنين تنفس شما تقويت ميشود و احساس آرامش ميکنيد.
تأثير استرس بر روي دندانها
آيا شما هم جزو آن دسته از افرادي هستيد که وقتي صبح از خواب بيدار ميشويد،در آروارهها و شقيقهها و سر خود احساس درد ميکنيد؟و هر چه فکر ميکنيد نميتوانيد سبب آن را پيدا کنيد؟احتمالا شما هم مانند بسياري افراد ديگر بهخصوص خانمها بدون آنکه متوجه باشيد در خواب دندانهاي خود را به هم فشار داده يا حتي آنها را به هم ميسائيد.بهتر است از دندانپزشک خود وقت بگيريد و از او بخواهيد که از دندانهاي شما قالب گرفته و برايتان گارد دندان تهيه کند،تا شب آنرا ميان دندانها بگذاريد و راحت بخوابيد،مطمئن باشيد ديگر از درد خبري نخواهد بود.
http://www.noormags.com
آرامش داشته باشيد و ساکت بنشينيد.
?- در متن زير Cرا پيدا کنيد. از مکان نماي موس استفاده نکنيد.
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO COOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOO
2-اگر در متن بالا Cرا پيدا کرديد، حالا ? را پيدا کنيد.
??????????????????? ???????????????? ???????????????? ????????????????
??????????????????? ???????????????? ???????????????? ????????????????
??????????????????? ???????????????? ???????????????? ????????????????
??????????????????? ???????????????? ???????????????? ????????????????
??????????????????? ???????????????? ???????????????? ????????????????
??????????????????? ???????????????? ???????????????? ????????????????
?- حالا حرف Nرا بيابيد. کمي مشکلتر از قسمتهاي بالا ميباشد.
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMM MNMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMM
MMMMMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMMMMMMMMMMMM MMMMMM
اگر شما قادر بوديد که اين سه تست را انجام دهيد ، شما ديگر هيچ وقت نياز به دکتر اعصاب و روان نخواهيد داشت.
مغز شما عملکرد خوبي دارد و از بيماري آلزايمر در امان خواهيد بود.
منبع
.daneshju.ir
http://www.persianv.com
نويسنده : ثريا نصيري آبکنار
شيزوفرني، بادرنجبويه، آرامش اعصاب، طپش قلب
شايد از قديمي ها بخصوص پدريزرگ، مادر بزرگ ها نام گياه دارويي بادرنجبويه را شنيده باشيد در مزيت اين گياه به فرموده شيخ الرئيس ابوعلي سينا در کتاب قانون اشاره مي کنم که مي فرماينداين گياه مفيدترين دارو براي آرامش اعصاب و دفع جنون رفتار(شيزوفرني) است. همچنين پزشک بزرگ ، رازي در کتاب الحاوي جوشانده گياه بادرنجبويه را براي آرامش اعصاب و تقويت قلب مفيد مي شمارد ودر يک جمله مي فرمايد بادرنجبويه دفع غم واندوه مي کند.
بادرنجبويه Bee Bim
نام علمي Melissa officinalis
بادرنجبويه گياهي است علفي از خانواده نعناع که به ارتفاع يک متر مي رسد. ساقه هاي اين گياه راست با مقطع چهارگوش مي باشد وداراي برگهاي مختلف بيضي شکل است. از بغل برگها گل هايي با کاسبرگهاي رنگي روييده مي شود که اول زرد رنگ ، بعد سفيد و سپس به بنفش تبديل مي شوند.اين گياه بوي ليمو مي دهد . ميوه اين گياه فندقي و چهار قسمتي است و تمام گياه پوشيده از پرزهاي ريز مي باشد. که قسمت برگ و سرشاخه هاي جوان گياه قابل استفاده است. اين گياه بيشتر در مناطق شرق و شمال کشور يافت مي شود.
طبيعت اين گياه گرم و خشک است.
موارد استفاده از بادرنجبويه
اين گياه آرامبخش خفيف و خواب آور ملايم است. تنظيم کننده و درمانگر ناراحتي هاي معده و روده است و براي تحريک ترشحات صفراوي ضد اسپاسم وضد سردرد استفاده مي شود.
از اين گياه بصورت دم کرده برگ هاي خشک آن به مقدار ??? تا ??? گرم استفاده مي شود.
موارد احتياط:
در مصرف آن درهنگام اختلالات تيروئيدي با يد احتياط کرد.
ابوعلي سينا مي فرمايد : جوشانده بادرنجبويه با کاکوتي يا گل پونه براي رفع طپش قلب و لرزش اعضاء بدن مفيد است.
رازي مي فرمايد براي رفع بي قراري و عصبانيت ازجوشانده اين گياه به ميزان يک قاشق غذا خوري در دوليوان آب، به مدت ? شب استفاده نمائيد تا به آرامشي مطبوع دست يابيد.
http://salamatzendegi.persianblog.ir
آرامش اعصاب خود را از «سيب» بخواهيد
يک متخصص تغذيه اعلام کرد: چاي پوست سيب ميتواند نوشيدني آرامبخشي براي اعصاب باشد.
دکتر ملاحت دادخواه متخصص رژيم درماني و تغذيه با بيان اين مطلب تصريح کرد: سيب، غني از ويتامينهاي گروه B، منيزيم و فسفر است، به همين جهت در تقويت اعصاب نقش بسزايي دارد.
وي ادامه داد: تحقيقات جديد نشان ميدهد دم کردن پوست سيب و شيرين کردن آن با اندکي عسل، نوشيدني آرامبخشي ميشود که بهترين دارو براي تسکين اعصاب متشنج و بخصوص اضطراب است.
دکتر دادخواه همچنين بيان کرد: خاصيت اعجابانگيز ديگري که منحصرا در سيب است به توانايي اين ميوه در منبسط کردن اعصاب ناحيه صورت مربوط ميشود. به همين دليل است که زمان خوردن سيب احساس ميکنيم تنشي که تا پيش از اين در عضلات صورت خصوصا ناحيه فک داشتهايم برطرف شده است.
http://delikhoun.blogfa.com
اگر به دنبال آرامش اعصاب هستيد، اينها را بخوريد!
برخي از بيماري هاي رواني فقط و فقط مربوط به تغذيه نا مناسب مي شود و با تغيير شيوه رژيم غذايي و يک برنامه غذايي مناسب مي توان آن را برطرف کرد. براي مثال افرادي که در تغذيه روزانه خود از ويتامين هاي گروه B استفاده نمي کنند، دچار اختلال هاي رواني، اضطراب شديد و افسردگي هستند.
پس مي توان نتيجه گرفت کمبود ويتامينهاي B ميتواند يکي از علل اصلي بعضي از اختلالات رواني باشد. مغز اشخاصي را که در حالت جنون از دنيا رفته بودند و مغز اشخاصي که با مرگهاي ناگهاني و بهطور عادي مرده بودند توسط گروهي از دانشمندان سوئدي تشريح و مقايسه شده است. آنها دريافتند که چهار ماده در مغز اشخاص عادي وجود دارد که در مغز کساني که در اثر جنون جان خود را از دست داده بودند، نبوده است . اين چهار ماده عبارت است از: ?- آدنين، ?- تيامين، ?- سيتوزين، ?- گوآمين .
قابل ذکر است، اين چهار ماده در گوشتها مانند گوشت گوساله يا گوسفند ،جگر، مغز و قلوه وجود دارد.
همچنين چنانچه غذاي شما حاوي کلسيم کافي نباشد، ميزان کلسيم در بدن شما پايين خواهد آمد و در نتيجه اعصاب شما تحريک خواهد شد. از شير و فرآوردههاي آن، که از بهترين منبع کلسيم بشمار ميروند، استفاده کنيد.
خانه آرام اعصاب آرام
استرس و ناراحتي رواني در خانه شلوغ و درهم ريخته تشديد مي شود. ايجاد خانه اي آرام مي تواند به شما تسکين و آرامش هديه دهد و خلاقيت و کارايي شما را نيز افزايش دهد. اين کار نياز به تلاش زيادي ندارد و به راحتي و با انجام چند تکنيک ساده مي توانيد از عهده آن برآييد.
رفع شلوغي و درهم ريختگي
اگر ميز و کف اتاق شلوغ است و روي آن را روزنامه هاي باطله، کتاب و کاغذ پر شده و لباس هاي کثيف همه بخش هاي خانه را فرا گرفته اند، سعي کنيدسريعا همه چيز را مرتب کنيد.
اصول فنگ شويي را ياد بگيريد
فنگ شويي در خانه شما آرامش و هارموني بوجود مي اورد . به عنوان مثال يکي از اصلي ترين نکته هاي فنگ شويي چيدمان مبلمان رو به طرف درب ورودي است. سعي کنيد اين مطلب را در چيدمان مد نظر قرار دهيد.
رنگ هاي آرامبخش
بهتر است ديوارها را با رنگ هاي آرامش بخش و ضد استرس رنگ کنيد. براي همين مي توانيد از رنگ هاي خنثي و رنگ هايي که در طبيعت وجود دارند استفاده کنيد.
گل ها و گياهان طبيعي
به شما پيشنهاد مي کنيم که در منزل خود چند گياه تزئيني زنده داشته باشيد. اين امر آرامش بيشتري را به شما مي دهد . گل ها و گياهان مواد سمي موجود در هوا را جذب مي کنند و هواي سالم و مطبوعي را پخش ميکنند.
تغيير اتمسفر کلي خانه
مواد کلي فضا را تغيير دهيد. سعي کنيد محيط پويايي را ايجاد نماييد و بين اجزا و فضا هارموني و تعادل ايجاد نماييد. همچنين از رايحه اي خوشايند نيز استفاده نماييد . بوهاي مختلف در ايجاد فضايي آرامبخش نقش حياتي بازي مي کنند.
نور کافي
سعي کنيد تا جايي که مي توانيد در خانه خود از نور روز بهره بگيريد. پنجره ها را هميشه تميز نگه داريد. حتي الامکان صبح ها پرده ها را کنار بزنيد تا نور بيشتري به داخل خانه وارد شود.
کيفيت هواي داخلي خانه
سعي کنيد خانه و اتاقها از تهويه مطبوع برخوردار باشند. هر چند وقت يکبار پنجره ها را باز کنيد تا هواي داخلي خانه عوض شود و هوا در اتاقها به جريان بيابد .
http://www.manzelmag.com
محققان به اين نتيجه رسيده اند که بوئيدن اين گل باعث آرامش اعصاب شما مي شود
بوي ياس مي تواند به خوبي داروي آرام بخش واليوم در آرامش بخشيدن به انسان تاثير گذار باشد و هيچ کدام از عوارض جانبي اين داروها را نيز به همراه ندارد.
تحقيقات آزمايشگاهي نشان مي دهد اين بوي خوش و مواد شيميايي آن مي تواند طوري باعث آرامش بخشيدن به موش ها شود که آن ها همه فعاليت هاي خود را کنار گذاشته و در يک گوشه به صورت ساکن و آرام بنشينند.زماني که انسان در محيط سرشار از بوي ياس تنفس مي کند، مولکول هاي آن از شش ها به داخل مغز انتقال مي يابند .تصاوير گرفته شده از مغز نشان مي دهد تاثيرات ماده شيمايي به نام GABA روي سلول هاي عصبي با بوي خوش ياس افزايش مي يابد که اين موضوع باعث کاهش استرس بدن شده و فرد مي تواند راحت تر استراحت کند.تيم تحقيقاتي پروفسور هات که يافته هاي خود را در نشريه شيمي بيولوژيکي منتشر کرده اند، صدها رايحه مختلف را آزمايش کردند تا تاثيرات آن ها را روي انسان و حيوان ببينند . آن ها متوجه شدند بوي ياس تاثير GABA را پنج برابر بيش تر از آرام بخش ها و قرص هاي خواب آور در مغز افزايش مي دهد. توجه به اين نکته لازم است که بسياري از اين داروها داراي اثرات افسرده کننده، گيج کننده هستند و مي توانند باعث افزايش فشار خون و حتي ضعف عضلاني شوند.دانشمندان معتقدند اين کشف جديد مي تواند در کاهش درد، نااميدي، هيجان و خشونت مورد استفاده قرار گيرد و حتي مي تواند به بهتر خوابيدن انسان ها هم کمک کند.دانشمندان معتقدند تنفس مولکول هاي روغن گل ياس مي تواند پيغام هايي را به بخش هايي از مغز منتقل کند که مسوول کنترل احساسات هستند. اين قسمت ها هم چنين در سيستم عصبي هم موثر مي باشند .روغن گل ياس معمولا براي کاهش علائم افسردگي، نااميدي، خستگي، دردهاي قائدگي و علائم يائسگي مورد استفاده قرار ميگيرد .بيش از ??? گونه مختلف از اين گياه در سراسر جهان وجود دارد که معمولا در مناطق گرم و استوايي رشد مي کند.
منبع : khabaronline.ir
http://www.hipersian.com
ماءالشعير باعث آرامش اعصاب ميشود
يک متخصص تغذيه گفت: مصرف ماءالشعير موجب برطرف شدن خستگي اعصاب ميشود و به دفع سنگهاي کليه کمک ميکند.
مرتضي صفوي افزود: ماءالشعير يکي از نوشيدنيهاي رايج است که از جوانه ي جو به دست مي آيد و در رفع تشنگي مؤثر است.
اين نوشيدني داراي انواع ويتامين هاي گروه ب شامل B1، B2، B3، B6، اسيد پانتوتنيک (B5)، بيوتين، اسيد فوليک، B12 و ويتامين C است.
وي گفت: عصاره مالت جو براي افرادي که دچار يبوست هستند، ميتواند موثر و مفيد باشد و هر فردي بايد در برنامه غذايي روزانه خود به مقدار کافي فيبرهاي غذايي محلول و غيرمحلول را مصرف کند.
فيبرها اثرات مفيد بسياري دارند، از جمله باعث تنظيم عملکرد روده، کاهش خطر بيماريهاي قلبي و بعضي انواع سرطان ميشوند.
اين متخصص تغذيه افزود: عصاره مالت جو نيز منبع خوبي از فيبرهاي غذايي محلول است که براي افرادي که دچار التهاب روده، يبوست يا فتق معده هستند بسيار سودمند است.
وي افزود : تنها مادهاي که به عنوان افزودني در ماءالشعير استفاده ميشود، عصاره رازک است که خواص طبي زيادي دارد؛ از آن جمله ميتوان به دفع سنگ کليه، ادرار آور بودن، ضدعفوني کننده دستگاه گوارش و دستگاه تنفس اشاره کرد.
صفوي ادامه داد: ماءالشعير با دارا بودن ويتامينهاي گروه B و اسيد آمينه براي پوست و مو بسيار مناسب است و خواص درماني بسياري براي خانمهاي باردار و شيرده دارد و تا حدودي در افزايش ضريب هوشي مؤثر است.
وي اضافه کرد: ماءالشعير در رفع خستگي اعصاب، موثر است، به دفع سنگهاي کليوي کمک ميکند. ماءالشعير در تأمين آب و الکتروليتهاي بدن مؤثر است.
صفوي گفت: ماءالشعير داراي چند نوع ترکيب متفاوت از جمله ساکارز، گلوکز، مالتوز و ويتامين C، ويتامينهاي گروه B، اسيدهاي آلي، انواع آمينواسيدها، املاح، اسيد نوکلئيک و آب گازدار است که در مراحل ساخت آن، بعضي از اين اجزا از مواد خاصي حاصل ميشوند و در طول انجام فرآيند، بدون تغيير باقي ميمانند.
اين متخصص تغذيه افزود: جو تحت تأثير فرايندهاي مختلف، از لحاظ کمي و کيفي بهبود مييابد. سپس غربال شده و ضايعاتش گرفته مي شود. بعد از آن خيس خورده و جوانه ميزند.
وي گفت: جوهاي جوانهزده را مالت ميگويند که در مرحله جوانهزني بر اثر عملکرد آنزيمهاي مختلف موجود در جو، مواد مغذي بسياري تشکيل و يا افزايش مييابند (مثل ويتامينهاي گروه B و اسيدهاي آمينه ضروري). سپس مالت را ميجوشانند و با افزودن مواد خوراکي مجاز و رازک، مايع حاصل را صاف و بستهبندي ميکنند.
اين متخصص تغذيه افزود: مزه تلخ ماءالشعير، مربوط به رازک است. رازک خاصيت آنتيبيوتيکي دارد که به پايداري ماءالشعير کمک ميکند.
وي گفت: ويتامينهاي گروه B و آمينواسيدهاي موجود در آن براي پوست و مو بسيار مناسب هستند و براي رشد مو و جلوگيري از ريزش آن ميتوانند مفيد باشند. اين ويتامينها محلول در آب هستند و در سنتز واسطه هاي عصبي نقش اساسي دارند که باعث رفع استرس و بسياري از اختلالات عصبي ديگر ميشوند.
اين متخصص تغذيه افزود: ماءالشعير از منابع خوب برخي فيتوکميکالها از جمله فلاوونوئيدها، کاروتنوئيدها و آنتوسيانينها است و مصرف آن ميتواند در بهبود عملکرد خونرساني قلب و همينطور کاهش ابتلا به پرفشاري خون و سلامت کليهها، محافظت از بدن در برابر بروز سرطانها، سکتههاي قلبي و مغزي مؤثر باشد.
خبرگزاري فارس
گياهان موثر بر بيماريهاي اعصاب
درمان بي خوابي و کم خوابي
عسل در بر طرف کردن بي خوابي نقش مهمي دارد زيرا موجب ترشح سروتونين در مغز شده ودر نتيجه باعث آرامش اعصاب و خواب مي گردد.
تساندر معتقد است هيچ داروي خواب آوري قبل از خواب موثر تر از يک ليوان شربت عسل يا يک قاشق غذاخوري عسل نيست که تا ثير آرام بخش روي دستگاه عصبي و جهاز ها ضمه داشته و چيزي جز آرامش و خواب نمي آورد. بنا براين بايد همواره اين ما ده غذايي ساده را بر تمام قرص هاي خواب آور که بيهوده و بي ثمر مخاط معده را تحريک مي کند برتري دارد.
ابو علي سينا مقدار کمي عسل را براي رفع بي خوابي تجويز مي کند به عقيده وي خوردن زياد آن ممکن است اثر معکوس روي دستگاه عصبي داشته باشد و آن را تحريک نمايد.
روش هاي درمان
الف: سهل الهضم تر از سبوس چيزي نيست. سبوس خيسانده در آبي که با عسل مخلوط شده باشد يک دارويي عالي براي تقويت اعصاب مي باشد.
ب:خوردن مغز گردو با عسل براي تقويت اعصاب بسيار مفيد است.
چاي پوست سيب با عسل بهترين نوشيدني آرامبخش براي اعصاب مي باشد. دم کردن پوست سيب درختي و نو شيدن آن با عسل بهترين دارو براي تسکين اعصاب متشنج و خصو صا اضطراب است و با توجه به خاصيت اعجاب انگيز سيب رفع تنش هاي صورت و فک کا ملا موثرو مفيد است.
الف : آويشن شيرازي را بجوشانيد ومانند چاي با عسل ميل نماييد. همچنين آويشن شيرازي رقيق دم کرده با عسل در هنگام صبح به جاي چاي براي درمان سلامتي بدن بسيار مفيد است.
ب: عاقر قر ها ? مثقال، تخم گشنيز ? مثقال، تخم خرفه ? مثقال، زبان گنجشک ?مثقال. همه را نرم کوبيده و در يک ليوان عسل مخلوط نما ييد و صبح و عصر يک قاشق چاي خوري از آن ميل نماييد. بهترين فرمول لکنت زبان در طب گياهي است که تا کنون به ثابت شده است.
امام رضا (ع) مي فرمايد: عسل را با زنجبيل پر ورده بخوريد تا حافظه قوي شود.
کساني که دچار فراموشي مي شوند و مطالبي را خوانده و زود از ياد مي برند ويا چيزي را در جايي گذاشته زود از ياد ميبرندو همچنين سفا رشات يا دستورات اداري و حتي نام و نشان دوستان از خاطرشان محو مي شود دستورات زير تا اندازه اي موثر واقع مي شود.
الف: هر روز صبح ناشتا نصف استکان عسل خالص را در آب ولرم حل کرده و بنوشيد.
ب: هر روز سه عدد زنجبيل کوبيده را با عسل خالص ميل نماييد فراموشي را بر طرف و حافظه را قوي مي کند.
ج ? گرم کندر را خوب کوبيده و با عسل مخلوط کنيد آن را صبح ها ميل نماييد اگر عسل هم بيشتر باشد اشکالي ندارد. براي رفع فراموشي و نسيان موثراست.
حضرت علي (ع) مي فرمايد: سه چيز حافظه را زياد مي کند: قرائت قرآن ، عسل ولبنيات .
http://asaldarmani.blogfa.com
با مصرف ذرت به ارامش اعصاب برسيد
نوشته شده توسط سايه
با مصرف ذرت به آرامش اعصاب برسيد
اکنون ذرت هم به صورت سنتي آن و هم به شکل آبپز و حتي کنسرو مصرف مي شود. منشا اصلي اين گياه، آمريکاي مرکزي، مکزيک و گواتمالاست، تا مدتها تصور بر اين بود که اين گياه خاص اين نقاط است و ساير مناطق جهان از آن محروم بودهاند اما منابع قديمي و نيز نام ذرت شاميه نشان دهنده خلاف آن است.
?) ذرت داراي مواد آلبومينوئيدي، نوعي آرد که داراي ? تا ? درصد چربي است. ??-?? درصد مواد نشاستهاي، اترهاي ميرستيک از اسيد تتراکوزانوئيک، زئينوزآگزانتين که رنگ ذرت بستگي به ان دارد . پتاسيم، کلسيم، گلوکز، مالتوز، آلانتوئين، دو نوع استرول،
اسيدهاي چرب اشباع و غير اشباع، اسيد سربرونيک، گوگرد، فسفر، سيليس، آهن، کلسيم، منيزيم، سديم و سرشار از ويتامينB ميباشد.
کاکل ذرت نيز داراي گوگرد، کلر، فسفر، سيليسيم، آهن، کلسيم، منيزيم، سديم و پتاسيم ميباشد.
نگارنده بر اين عقيده است که وجود پتاسيم در ذرت موجب کاهش ناراحتيهاي قلبي ميگردد.
?) روغنهاي اشباع نشده موجود در ذرت براي کساني که داراي رژيمهاي غذايي و خصوصا ناراحتيهاي افزوني کلسترول ميباشند بسيار مفيدو موثر مي باشد
?)پتاسيم مدر است لذا هم خود ذرت و هم خصوصا جوشانده کاکل آن در درمان بيماريهاي کليوي و نارساييهاي مربوط به دستگاه دفع ادرار بسيار مفيد و موثر بوده و اين دردها و التهابات را نيز به دليل وجود ويتامين B و آهن و منيزيم که آرام کننده اعصاب ميباشند کاهش مي دهد.
?) گوگرد، کلسيم و سيليس و آهن موجود در ذرت موجب تقويت مو و ناخن خانمها و جلوگيري از ريزش آن ميگردد. قابل ذکر است که ذخاير کلسيم و ساير مواد مذکور در دوران بارداري به شدت کاهش يافته و در صورت عدم تامين آنها بدن مادران از ذخاير کلسيم دندان و موها براي تامين نيازهاي کودک استفاده خواهد کرد. بنابراين توجه به اين نکته لازم مينمايد که بايد اين مواد را بيش از آنکه بدن مادران به حد بحراني نياز برسد از طريق مواد غذايي لازم تامين نمود.
?) ذرت داراي ارزش غذايي زيادي است اما آرد آن به علت کمبود گلوتن قابليت تهيه نان را ندارد، مگر آنکه با ساير غلات مخلوط گردد.
مصرف آرد ذرت به علت دارا بودن مواد چرب نسبتا فراوان و وجود عناصري همچون گوگرد و سيليسيم براي بيماران مسلول سفارش مي شود.
?) روغن ذرت به دليل وجود ويتامين B در دفع ناراحتيهاي جلدي کودکان موثر است که وجود عناصري همچون گوگرد و سيليسيم با درصد پايينتر نيز در دفع اين بيماريها بيتاثير نميباشد.
منبع سلامت نيوز
http://www.mamansite.com
چگونه از طريق مصرف موادغذايي با استرس مبارزه کنيم؟
?- روز خود را با مصرف يک ليوان آب پرتقال تازه يا آب ميوه هاي طبيعي حاوي ويتامينC شروع کنيد و در بقيه روز آب زياد بنوشيد، براي اين که وقتي بدن تحت استرس است بدن شما ويتامينC بيشتري احتياج دارد. يک ليوان آب ميوه تازه، نياز اضافي شما را تأمين مي کند.
نوشيدن حداقل ? ليوان آب، بدن شما را از بي آبي محفوظ نگه مي دارد و مانع تحمل استرس اضافي براي بدن شماست.
?- براي صبحانه؛ يک عدد موز، مقداري موادغذايي حاوي فيبر زياد و ماست کم چرب استفاده کنيد، چرا که موز منبع غني ويتامينB6 است که براي سوخت و ساز لازم است، به خصوص زماني که سوخت و ساز بدن مانند مواقع استرس سريع است . توجه کنيد که مصرف مکمل هاي اضافي ويتامينB لازم نيست، چون ممکن است استرس اضافي به بدن تحميل کنيد.
دستگاه گوارش شما، استرس وارد شده را احساس مي کند، بنابراين دريافت موادغني از فيبر در طول روز کمک مي کند تا طوفان ايجاد شده در اين دستگاه فروکش کند.
مصرف ماست کم چرب ? خاصيت مهم و اساسي براي بدن دارد:
الف) حاوي پروتئين است که بدن در شرايط استرس به آن احتياج دارد. ب) وجود چربي کم موجود در آن به عنوان حامي خوبي براي سيستم ايمني بدن مي باشد.
?- فقط يک فنجان قهوه در طول روز مصرف کنيد و از مصرف موادغذايي حاوي کافئين در بقيه روز خودداري کنيد ، زيرا:
کافئين کليه دستگاه هاي بدن را تحت تأثير قرار مي دهد. فعاليت بدن را افزايش و سرعت جذب املاح را مي کاهد . کافئين اضطراب شما را زياد مي کند و اين آخرين چيزي است که شما به آن احتياج داريد.
?- از مصرف شيريني به عنوان ميان وعده پرهيز کنيد. در عوض آن از غلات کامل، نان کم چرب تهيه شده با شير و انواع کيک هاي ساده خانگي استفاده کنيد.
ترشح هورمون هايي که در زمان استرس زياد است، سبب ترشح ترکيبي به نامNPY* از مغز مي شود.NPY تمايل به مصرف شيريني و مواد قندي را زياد مي کند.) نوروپپتيد Y (
اگر شما به تمايل خود در مصرف شيريني پاسخ مثبت دهيد، در بقيه روز درگير اين تمايل خواهيد بود. در نتيجه مواد غذايي اي را مصرف خواهيد کرد که خاصيت تغذيه اي ندارند.
بسيار بهتر است براي مقابله با تمايل به مصرف شکر، از نان هاي تهيه شده با آرد کامل و شکر کم، استفاده کنيد.غلات کامل، سلول هاي مغزي را براي ترشح سروتونين تحريک مي کنند. هورمون سروتونين آرام بخش است.
?- نمايه گليسميک ( توانايي بالا بردن قند خون به وسيله يک ماده غذايي خاص) يا (GI) مواد غذايي را بشناسيد. اين شاخص به ما نشان مي دهد مواد قندي( کربوهيدرات ها) با چه سرعتي تبديل به قند مي شوند و سطح قند خون را بالا مي برند. هر اندازه اين شاخص پايين تر باشد، مواد حاوي کربوهيدرات ديرتر تبديل به قند مي شوند. بنابراين سطح قند خون را بيشتر مي توانيم کنترل کنيم و بيشتر احساس آرامش مي کنيم. هم چنين از احتمال ورود و ذخيره چربي هاي ناخواسته جلوگيري مي کنيم. انوع شيريني، نان سفيد و سيب زميني، نمايه گليسميک بالا دارند و موادغذايي اي مانند ماکاروني، برنج، لوبيا نمايه گليسميک پايين تري دارند.
عادات سالم براي جلوگيري از استرس
?- از افت قند خون جلوگيري کنيد و وعده هاي منظم، کوچک و سالم بخوريد.
?- از ميان وعده هاي کم انرژي مانند هويج، کرفس، ذرت بو داده ي بدون روغن، و کيک هاي برنجي با شکر کم استفاده کنيد.
?- از انوع ميوه هاي تازه و آب ميوه ها به عنوان طعم دهنده هاي شيرين مصرف کنيد.
?- جوشانده هاي گياهي براي تسکين اعصاب مناسب هستند؛ مي توانيد آنها را با يک قاشق غذاخوري عسل ميل کنيد.
?- مصرف غذهاي حاوي تريپتوفان مانند مغزهاي گياهي(پسته، بادام، فندق و…) ، موز و غلات کامل، دستگاه عصبي را تسکين مي دهند.
?- مصرف مقدار کمي پروتئين در طول روز مانند پنير، تخم مرغ، مرغ و گوشت در شرايط استرس خستگي شما را رفع مي کند. اگر جزء افرادي هستيد که خيلي زياد دچار استرس مي شويد ، هميشه مقداري از مواد حاوي پروتئين آماده را همراه داشته باشيد.
?- غلات کامل و موادغذايي حاوي فيبر، چرخه ايجاد گرسنگي را عقب مي اندازند. انواع ميوه، سبزي، ماست کم چرب و پنير نيز همين کار را انجام مي دهند.
?- از انواع غذاهاي بدون چربي يا کم چربي استفاده کنيد.
?- وعده هاي غذايي را حذف نکنيد.
??- براي مقابله با استرس راه ديگري به غير از غذا خوردن پيدا کنيد.
??- براي رفع خستگي پس از کار روزانه ورزش کنيد. ورزش هايي را انتخاب کنيد که مورد علاقه شما هستند و به شما آرامش مي بخشند. دهند.
??- روزانه به مدت ??-?? دقيقه و ? بار در هفته به صورت منظم ورزش کنيد.
??- در شرايط استرس از داروهاي آرام بخش استفاده نکنيد.
??- ياد بگيريد که اهداف خود را زمان بندي کنيد.
??- اهداف واقعي انتخاب کنيد نه غير واقعي.
??- مهارت هاي مديريت زمان را ياد بگيريد.
??- زماني را براي تهيه فهرست غذاهايي که نياز داريد، اختصاص دهيد و از انتخاب موادغذايي با ارزش تغذيه اي کم اجتناب کنيد.
پژوهش هاي مختلف نشان داده¬اند برخي مواد مغذي براي توسعه و عملکرد درست دستگاه عصبي، لازم هستند. به عنوان مثال کمبود اسيد فوليک در دوران بارداري احتمال بروز نقص در تشکيل دستگاه اعصاب را در جنين افزايش ميدهد، در حالي که کمبود شديد ويتامين B12 ممکن است باعث بروز اختلالات عصبي در مادر و همچنين کودک شود. تغيير در رژيم غذايي ميتواند در کاهش علائم برخي اختلالات دستگاه اعصاب و کنترل احساسات و هيجانات مؤثر واقع شود.
درجاتي از اضطراب که براي مدتي طولاني در حد زياد پايدار بماند، از نشانه هاي تنش عصبي (استرس) است فشار روحي ممکن است باعث از بين رفتن و يا تحريک اشتها شود، کودکان و نوجواناني که دچار فشارهاي روحي هستند و محيط اطراف آنها پرتنش است اختلالاتي در غذا خوردن پيدا ميکنند که ممکن است به صورت خودداري از خوردن غذا و يا پرخوري ظاهر شود
.
مواد غذايي مفيد
جو : حاوي ساپونين و ويتامين¬هاي گروه B است و خواص ضد افسردگي دارد.
شير کم چربي : مي¬تواند به توليد آنزيم¬هاي مؤثر در فعاليت دستگاه اعصاب کمک کند و به طور کلي در تأمين و حفظ سلامتي اعصاب بدن مفيد و ضروري است.
گوشت : گوشت قرمز بدون چربي داراي ويتامين B12 است که تا حدي ميتواند در تشکيل و همچنين در فعاليت دستگاه اعصاب و پيشگيري از بيماريهاي روحي – رواني کمک کند.
ريحان : سالهاست که خواص ضد افسردگي و آرام بخش آن شناخته شده است. براي افرادي که به طور فصلي به ويژه با شروع زمستان دچار اختلالات خلق و خو ميشوند، بسيار مفيد است.
ماهي ساردين : حاوي اسيدهاي چرب امگا ? ميباشد که به تکامل سيستم اعصاب و حفظ سلامتي مغز و اعصاب کمک ميکند و به ويژه براي خانمهاي باردار و شيرده مفيد و لازم است.
کاهو : علاوه بر کلسيم و پتاسيم، حاوي نوعي ماده آرام بخش طبيعي به نام لاکتوکاريوم است و براي افرادي که دچار کم خوابي يا تنش عصبي هستند مفيد ميباشد
پرتقال : حاوي ويتامين C، آلفا و بتاکاروتن و همچنين فولات است و ميتواند رشته هاي عصبي را از آسيب راديکال-هاي آزاد محافظت کند. مصرف اين ميوه به کاهش تنش هاي عصبي و رفع مشکلات خواب کمک مي کند.
چغندر : حاوي فولات، ويتامين C، بتاکاروتن و مواد نشاسته¬اي است و مي¬تواند در کاهش علائم افسردگي مفيد واقع شود.
کنجد : داراي اسيدهاي چرب اساسي لازم براي انتقال امواج عصبي است و ميتواند به تقويت حافظه کمک کند.
بابونه : داراي خواص آرام بخش و خواب آور است و براي رفع بي خوابي و ساير مشکلات خواب مفيد مي باشد
گل سرخ تأثيرات خواب آور ملايم دارد. عصاره يا پودر خشک شده آن را مي توان همراه با شام استفاده کرد تا به خواب کمک کند.
چاي بابونه مي تواند به آرامش اعصاب کمک کند و اگر به هنگام شب نوشيده شود، باعث بهبود خواب گردد
موادغذايي نامناسب
چربي ها و روغن ها : بايد در حد اعتدال استفاده شوند. مصرف غذاهاي سرشار از چربي هاي اشباع بايد به شدت کم شوند. مواد غذايي مانند گوشت چرب، فرآورده¬هاي گوشتي از قبيل همبرگر، سوسيس، کالباس، کله پاچه، فرآورده هاي لبني پرچرب، بسياري از شيريني ها و دسرهاي فوري حاوي اين نوع چربي مضر مي باشند. موادي چون کره حيواني، کره گياهي جامد، روغن هاي جامد، کيک خامه اي، بيسکويت کرم دار و فرآورده هاي گوشتي و غذاهاي سرخ شده نبايد توسط افراد مبتلا به اختلالات تنفسي در هنگام خواب مصرف شود.
الکل : به عنوان يک عامل پريشاني و افسردگي بر دستگاه عصبي اثر مي¬گذارد و احساس «غمگيني» را افزايش مي دهد.
کافئين : نوشابه هاي گازدار، قهوه، چاي و برخي داروهاي سرماخوردگي محتوي کافئين هستند که باعث تحريک سيستم عصبي مي شود. مصرف بيش از حد آن، ممکن است باعث لرزش، تعريق، تپش قلب، تند شدن تنفس و آشفتگي در خواب شود. افرادي که مبتلا به بي خوابي هستند و کساني که به سختي مي خوابند بايد از مصرف قهوه، نوشابه هاي داراي کولا و چاي غليظ پرهيز کنند. مقادير زياد کافئين موجود در اين نوشيدني ها به طور مستقيم دستگاه عصبي را تحريک کرده و مي تواند باعث تعريق، تپش قلب و افزايش فشار خون شود. کاهش مصرف مواد حاوي کافئين بايد به صورت تدريجي باشد تا احتمال بروز علائم ناشي از قطع آن کاسته شود.
قند، عسل، آب نبات، بيسکويت، کيک و نوشيدني هاي شيرين باعث افزايش ناگهاني قند خون مي شوند که در بيشتر موارد، در ادامه منجر به «پايين آمدن» سريع قند مي شوند. اين غذاها ممکن است احساس غمگين بودن را تشديد کنند و مبتلايان به افسردگي بهتر است آنها را در حد اعتدال مصرف کنند. اين مواد همچنين مي توانند باعث عصبانيت، افزايش تحريک پذيري يا تشديد علائم بيش فعالي در کودکان و بزرگسالان شوند
تغذيه دانها به افراد مبتلا به ميگرن توصيه مي کنند از خوردن غذاهايي مانند پنير که سرشار از تيرامين هستند پرهيز کنند. در بسياري موارد، اين توصيه باعث کاهش علائم ميگرن مي شود.
شربت هاي مصنوعي پرتقال، غذاها و ميان وعده هاي غذايي داراي ماده رنگي تارترازين ممکن است باعث فعاليت بيش از حد در برخي کودکان شود.
غذاهاي فرآوري شده در کارخانجات صنايع غذايي : بسياري از غذاهاي آماده، شيريني جات و ميان وعده هاي غذايي چند مرحله فرآوري را طي مي کنند و به همين علت بسياري مواد مغذي ضروري لازم براي سلامت دستگاه عصبي را از دست مي دهند، بنابراين سفارش مي شود تا حد امکان به جاي اين قبيل غذاها، از مواد غذايي تازه مصرف شود
گروهي از مواد غذايي احتمال بروز ميگرن را افزايش ميدهند
متخصصان معتقدندمواد غذايي تحريک کننده در افراد مبتلا به ميگرن ميتواند احتمال بروز سردردهاي ميگرني را افزايش دهد.غذاهاي حاوي ترکيبات آمين همچون پنير مانده، کلم، مخمرها، انواع آجيل و ماهي شور با ايجاد التهاب عروق مغزي باعث ايجاد سردرد در افراد حساس ميشود
سوسيس و کالباس به دليل مواد افزودني (نيترات) نيز از جمله مواد غذايي تحريک کننده است، اين محصولات و همچنين مواد غذايي کنسرو شده ضمن داشتن مواد نگهدارنده مضر حاوي ترکيبات آميني از نوع گلوتامات هستند؛ بنابراين سفارش ميشود افراد به ويژه کساني که مستعد سردردهاي ميگرني هستند در مصرف اين نوع مواد غذايي دقت کنند.
مرغ، خروس و بوقلمون از دسته غذاهاي کم چرب و غني از پروتئين هستند. مصرف غذاهاي پروتئيني منجر به نوسان ميزان قند خون نمي شود. گمان مي رود که کمبود ميزان قندخون از جمله عوامل ميگرن است. غذاهاي پروتئين دار نظير تخم مرغ، گوشت گاو و حبوبات بايد در هر وعده غذايي گنجانده شوند. مصرف ميان وعده هاي حاوي پروتئين فراوان نيز مفيد است. سيب، گلابي، گيلاس، زردآلو و انگور ميوه هايي هستند که مصرف آن ها موجب افزايش منظم قند خون مي شود. اين ميوه ها ميان وعده هاي غذايي بسيار خوبي براي حفظ و کنترل قند خون هستند.
حليم جو، نان چاودار و حبوباتي نظير لوبيا قرمز،عدس سبز و قرمز، نخود و لوبيا همگي داراي فيبرهاي محلول بوده و به تثبيت قند خون کمک مي کنند. اين غذاها منابع خوب کربوهيدرات بوده و حبوبات نيز منابع خوب پروتئين هستند
آرامش اعصاب با گياهان دارويي :
يک قسمت گل بابونه ، يک قسمت گياه اسطو خودوس ، يک قسمت برگ نعناع ، دو قسمت ريشه سنبل الطيب ، سه قسمت ميوه رازيانه و سه قسمت گل و برگ پاخري را بکوبيد
منظور از قسمت، نسبت مواد به هم مي باشد) و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت ?? دقيقه بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان صبح و شب ميل کنيد.
?:ريشه سنبل الطيب ، برگ نعناع و گياه اسطوخودوس ( از هر کدام سه قسمت) را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، صبح و شب ميل کنيد.
ريشه سنبل الطيب، گل رازک، گياه اسطوخودوس، گياه فرنجمشک، گل بابونه و ميوه انيسون ( از هر کدام يک قسمت) را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، صبح و شب ميل کنيد.
?- ??گرم بادرنجبويه و ?? گرم علف چاي و ? گرم رازک را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت ?? دقيقه بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، صبح و شب ميل کنيد.
?- ? تا ? گرم علف چاي (هوفاريقون) را بکوبيد. سپس در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي سه بار، هر بار يک فنجان، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
?- ? تا ?? گرم گلبرگ شقايق را بکوبيد. سپس در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي سه بار، هر بار يک فنجان، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
?- ?تا ? گرم گياه ريحان را بکوبيد. سپس در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
?- ?تا ? گرم گل بابونه را بکوبيد. سپس در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
?- ?تا ? گرم برگ مريم گلي را بکوبيد. سپس در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
??- ?تا ? گرم ريشه سنبل الطيب را بکوبيد. سپس در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي سه بار، هر بار يک فنجان ميل کنيد.
اين گياه دارويي براي رفع مشکلات عصبي زير نيز مفيد است :
هيستري ، هيجان ، ترس ، تشنج هاي عصبي ، سرگيجه هاي عصبي ، سرفه هاي عصبي، آسم و ترس شبانه کودکان.
سنبل الطيب، اکليل کوهي، بابونه و نعناع ( از هر کدام يک قسمت) را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت ?? دقيقه بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، صبح و شب ميل کنيد.
?- ?گرم اسطوخودوس، ? گرم تخم گشنيز و ? دانه فلفل سياه را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان، نيم ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
?- ??گرم صمغ عربي، ?? گرم تخم گشنيز و ?? گرم تخم کدو را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان، يک ساعت قبل از غذا ميل کنيد.
برگ بادرنجبويه ، گل بهار نارنج، اسطوخودوس ، ميوه نسترن و ميوه رازيانه (از هر کدام ?? گرم) را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت ?? دقيقه بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و گرم گرم بنوشيد .
?- ?تا ? گرم گياه اسطوخودوس را بکوبيد. سپس آن را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي سه بار، هر بار يک فنجان، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
?- ? تا ? گرم برگ نارنج را بکوبيد. سپس آن را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
ريشه سنبل الطيب، گياه فرنجمشک، گياه اسطوخودوس و گياه پاخري ( از هر کدام يک قسمت) را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، صبح و شب ميل کنيد.
?- ??گرم بادرنجبويه ، ?? گرم رازيانه، ? گرم بابونه، ? گرم نعناع ، ? گرم سنبل الطيب و ? گرم علف چاي را بکوبيد و با هم مخلوط کنيد. يک قاشق غذا خوري از اين مخلوط را در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را
صاف کرده و روزي دو بار، صبح و شب ميل کنيد.
رفع هيستري
?- ? تا ? گرم برگ بادرنجبويه را بکوبيد. سپس در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان ، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
?- ?تا ? گرم گياه سداب را بکوبيد. سپس در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان ، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد.
?- ?/?تا ?/? گرم کلاله زعفران را بکوبيد. سپس در يک ليوان آب جوش ريخته و مدت نيم ساعت بگذاريد تا دم بکشد. سپس آن را صاف کرده و روزي دو بار، هر بار يک فنجان، يک ساعت بعد از غذا ميل کنيد (همراه غذا نيز مي توان مصرف نمود
پسته ،تقويت کننده نيروي جنسي و آرامش دهنده قلب و اعصاب
خواص مغز پسته
مغز پسته از نظر طب قديم ايران گرم و خشک است .
?)مغز پسته بعلت داشتن آهن خون ساز است و آنهائيکه مبتلا به کم خوني هستند بايد حتما روزانه مقداير پسته بخورند .
?)خوردن پسته نيروي جنسي را تقويت مي کند .
?)مغز و ذهن را تقويت مي کند .
?)براي آرامش قلب و آرام کردن اعصاب مفيد است .
?)براي باز کردن مجاري کبد مصرف پسته توصيه مي شود .
?)پسته معده را تقويت مي کند .
?)براي تسکين سرفه مفيد است .
?)اسهال معمولي و اسهال خوني را درمان مي کند .
?)جوشانده پوست درخت پسته براي برطرف کردن خارش اعضاي تناسلي زنان مفيد است .
??)جوشانده پوست و برگ درخت پسته براي رفع درد و خارش مقعد مفيد است
خواص پوست سبز پسته
پوست سبز پسته تازه از نظر طب قديم ايران سرد وخشک است و داراي خواص زير مي باشد :
?-براي رنگرزي بکار مي رود.
?-بهترين دارو راي رفع بوي بد دهان است .
?-جويدن آن باعث التيام زخم هاي داخل دهان مي شود.
?-براي استحکام لثه آنرا روي لثه بماليد و يا بجويد .
?-دم کرده پوست سبز پسته حالت دل بهم خوردگي و استفراغ را از بين مي برد.
?-دم کرده آن براي رفع اسهال مفيد است .
?-براي رفع سکسکه پوست سبز پسته را دم کنيد و يک فنجان از آنرا بنوشيد .
خواص پوست سفيد پسته
پوست سفيد پسته براي بواسير و بيرون زدن مقعد مفيد است . براي درمان اين بيماري بايد پوست سفيد پسته را در آب بجوشانيد و آنرا داخل لگني بريزيد و شخصي را که اين بيماري را دارد براي چند دقيقه در آن بنشيند . باعث تسکين درد و تخفيف بيماري مي شود .
پسته و مغز آن خوراکي ميباشد و در آجيل مصرف ميشود .
ماءالشعير، شکم ميآورد؟
اگرچه آب بهترين و سالمترين نوشيدني است، اما خيليها در روزهاي گرم تابستان براي خنک شدن يا رفع عطش، اقدام به خريد و مصرف انواع نوشابهها و از جمله ماءالشعير ميکنند و آن را به آب ارجح مي دانند.
گذشته از مصرف اين قبيل نوشيدني ها در بيرون از منزل، بعضي افراد عادت کردهاند از ماءالشعير به جاي آب بعد از هر وعده غذايي استفاده کنند. پس از مدتي اين گروه متوجه ميشوند که دچار اضافه وزن شدهاند و شکم آوردهاند.
بهتراست بدانيد بر خلاف آنچه اغلب مردم ميگويند، ماءالشعير باعث شکم آوردن آن ها نميشود.
آن چه موجب جمع شدن چربي در بدن آن ها مي گردد، دريافت کالري اضافي است.
ماءالشعير کالري قابلتوجهي دارد، هر چند که اين ميزان کالري از انواع ديگر نوشابههاي گازدار کمتر است، ولي ناچيز هم نيست. وقتي شما از ماءالشعير به جاي آب استفاده ميکنيد، در واقع در حال رساندن کالري به بدنتان هستيد. اين کالريهاي اضافه بر نياز بدن، به صورت چربي ذخيره ميشوند که در آقايان در اطراف شکم جمع ميشوند و در خانمها در اطراف باسن و رانها(و البته پس از شروع يائسگي، در اطراف شکم.)
اگر از هر منبع غذايي بيش از انرژي مورد نياز بدن تان، کالري دريافت کنيد، تعادل بين انرژي دريافتي و مصرفي بدن به هم ميخورد و مازاد اين کالري به صورت بافت چربي در بدن شما ذخيره ميشود.
با مصرف ماءالشعير در هر روز، حدود ??? تا ??? کالري اضافه بر آنچه ميخوريد دريافت ميکنيد، حالا حساب کنيد اين کالري اضافي در ماه معادل چه عددي خواهد شد؟
بله، درست حدس زديد! ميشود معادل يک کيلو چربي است که ميتواند در ناحيه شکم شما که خودتان را به اين نوشيدني عادت دادهايد، جمع شود.
دکتر محمدرضا وفا
متخصص تغذيه و رژيم درماني
http://forum.freedownload.ir/
تحقيقات جديد نشان مي دهد که کدو تنبل يا کدوحلوايي نقش موثري دارد .
محققان مي گويند کدو تنبل که جز سبزيها به حساب مي ايد حاوي ويتامين A و B و اسيدلوسين , تيروزين , بيوريزين و مقادير زيادي اب است. کدو حلوايي با داشتن ويتامين , A خطر ابتلا به توده هاي سرطاني را کاهش داده و قدرت بينايي چشم و همينطور سلامت پوست ,رشد استخوان و دندان را افزايش مي دهد.
کدو حلوايي منبعگياهي ويتامين g ومقادير زيادي الياف غذايي است .
تخم اين گياه داراي چربيهاي غيراشباع شده , فسفر , اهن , روي ,ويتامين H و انواع ويتامينهاي b است .
تحقيقات نوين حاکي است تخم کدو تنبل براي انهايي که دچاراضطراب هستند موثر بوده و به اعصاب ارامش مي دهد .
کدو حلوايي از نظر پزشکان يک نوع مسکن , مرطوب کننده وملين به شمار مي رود.
خوردن کدو حلوايي در بيماران مبتلا به ديابت و افراديکه دچارضعف معده شده اند , سفارش مي شود, اب اين نوع کدو در رفععطش- و بهبود سردرد سودمند است .
در تخم کدو حلوائي موادي مانند:گليسين و اسيد گلوتاميک وجود دارد که کوچک کننده پروستات مي باشد و از حجم پروستات مي کاهد وازتکرر ادرار کم ميکند.(البته درافراد مبتلا به بزرگي پروستات)
http://www.parsine.com
دم کرده برگ ريحان معالج سر دردهاي ميگرني و عصبي
به گزارش سرويس «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران، خوردن ريحان دستگاه هاضمه را تقويت ميکند.
نوشيدن يک فنجان دم کرده ريحان، نفخ و گاز معده را از بين ميبرد. برگ ريحان درمان کننده ناراحتيهاي حاصل از نيش حشرات است کافيست که محل گزش حشرات را با برگ ريحان ماساژ دهيد، خارش و درد را برطرف ميکند.
جويدن برگ ريحان براي زخمهاي دهان نيز مفيد است.
جوشانده ريحان تب بر و دم کرده تخم ريحان مسکن است.
مرکز بهداشت استان مرکزي اعلام کرد: تخم ريحان براي رفع دلدرد مفيد است، برگ ريحان، اثر زياد کننده شير و مادران شيرده حتما بايد از اين گياه استفاده کنند.
دم کرده برگ ريحان درمان کننده سرگيجه است. برگ ريحان را همراه غذا بخوريد در هضم غذا مؤثرست.
اگر گلدان ريحان را جلوي پنجره بگذاريد حشرات و مگس را فراري ميدهد و آنها وارد خانه نخواهند شد.
__________________
اطلاعيه مديريت سايت- دعوت به همکاري : سايت ايران سلامت
حضرت محمد (ص) فرمودند:” که خوردن عسل .استعمال بوي خوش . سوارکاري و نگاه کردن به سبزه نشاط آور است.”
ميدانيم که مردم مدت ها بصورت معمول عسل را از نظر سلامت بخشي دستگاه عصبي مصرف ميکردند.حتي مشاهدات باليني هم ثابت کرده است که عسل براي اعصاب مفيد ميباشد.
تفاوتهاي فرهنگي يکي از مهمترين مسائلي است که بارها و در حوزههاي مختلف علم، سوژه پژوهش بوده و از جنبههاي گوناگون به آن پرداخته شده است. تفاوتهاي فرهنگي در روانپزشکي علاوه بر اهميت از نظر شکل بروز نشانههاي بيماريهاي مختلف، حتي در تشخيصگذاري موثر است.
خستگي مزمن و به ويژه ضعف اعصاب از تشخيصهاي مهم در کشورهاي آسيايي است. بهعنوان مثال در کشورهاي شرق آسيا مانند چين که مردم نميخواهند متهم به داشتن بيماريهاي روانپزشکي شوند، تشخيص ضعف اعصاب بسيار رواج دارد اما در آمريکا بسياري از افراد با علامتهاي مشابه، بيماريشان با عنوان اضطراب يا افسردگي تشخيص داده ميشود. اما در سالهاي اخير پژوهشهاي متعددي روي اين دو بيماري انجام شده تا از اضطراب و افسردگي تفکيک شوند زيرا تا ?? درصد بيماران علامتهاي مشترکي دارند.
خستگي مزمن بيماري سنين جواني است و در زنان رايج تر است به طوري که تخمين زده ميشود حدود ?? درصد زنان جوان آمريکا حداقل به مدت دو هفته يا بيشتر در طول عمر خود دچار خستگي ميشوند اما اگر اين خستگي بيش از شش ماه طول بکشد، مزمن ناميده ميشود. همانطور که از نام اين بيماري برميآيد رايج ترين شکايت، خستگياي است که به تازگي آغاز شده، شروع معيني داشته باشد و ربطي به فعاليت زياد فرد نداشته باشد، با استراحت برطرف نشود و باعث اختلال در زندگي روزمره شغلي، اجتماعي و تحصيلي فرد شود.
اما خستگي تنها علامت اين بيماري نيست، بلکه مجموعهاي از علائم همراه نيز وجود دارند که شامل اختلال حافظه يا تمرکز، گلودرد، بزرگي يا حساس شدن غدد لنفاوي، درد عضلاني، درد در چندين مفصل مختلف، سردردي که به تازگي ايجاد شده و با انواع قبلي آن متفاوت باشد و همچنين اختلالات خواب است. اختلال خواب هم در مقدار و هم در کيفيت آن وجود دارد، بصورتيکه که خستگي را برطرف نميکند و نيروبخش نيست و به دنبال يک فعاليت مختصر حتي با گذشت ?? ساعت فرد همچنان احساس خستگي شديد و غيرقابل توجيه ميکند.
مجموعه اين علائم فرسودگي شديد رواني و جسمي را به همراه دارد و باعث افت شديد عملکرد فرد در زندگي روزمره ميشود و موجب سردرگمي روانپزشک و ديگر متخصصان ميشود، به ويژه زماني که اين علائم به صورت حاد و ناگهاني اغاز شده باشد، بسيار شبيه به يک عفونت ويروسي مانند آنفلوآنزاست که حتي گاهي با افت فشار خون نيز همراه مي شود .
معمولا آزمايشها و معاينات مختلف انجام ميشود و تشخيصهاي متنوعي مانند بيماريهاي غدد، عفوني، ويروسي و روانپزشکي مطرح ميشود، اما با رد کردن اين تشخيصها و طبيعي بودن آزمايشها و معاينات، تشخيصِ خستگي مزمن مطرح ميشود. نکته جالب و افتراقدهنده از افسردگي اين است که اين افراد احساس گناه و عدم لذت ندارند، به خودکشي فکر نميکنند، کاهش وزن در آنها ديده نميشود و معمولا حوادث استرسزاي چنداني در زندگيشان وجود ندارد. درمان اصلي اين افراد بيشتر حمايتي است؛ يعني با وجودي که اين افراد تمايل به استراحت و عدم فعاليت دارند، روانپزشک بايد با برقراري رابطه درماني مناسب، آنها را تشويق به فعاليت و ورزشهاي ملايم کرده و به آنها توصيه کند کم کردن کار بسيار بهتر از کار نکردن است.
رواندرماني در بسياري از موارد سودمند است اما معمولا داروهاي مسکن، کورتيکواستروئيد و داروهاي آرامبخش و خوابآور تاثيري ندارند اما برخي داروهاي ضدافسردگي که اثر خوابآوري ندارند در کنار رواندرماني، فعاليت و ورزش سودمند هستند.
ضعف اعصاب شباهت بسياري به خستگي مزمن دارد و اعتقاد بر اين است که استرسهاي طولاني باعث فرسودگي عصب و مصرف شدن پيامرسانهاي شيميايي در سلولهاي عصبي ميشود و در نهايت موجب خستگي جسمي و فرسودگي جسمي و رواني فرد ميشود.
در ضعف اعصاب شکايت اصلي فرد بر دو نوع است؛ يکي احساس خستگي ذهني و رواني پس از انجام کارهاي ساده روزانه و ديگري احساس ضعف جسمي پس از فعاليت مختصر بدني. در اين بيماري هم علائم همراه شامل درد عضلاني، سرگيجه، سردرد، اختلال خواب، بيقراري و تحريکپذيري وجود دارد. اين بيماري نيز شباهت زيادي با افسردگي و اضطراب و بيماريهايي مانند کمکاري تيروئيد و آنفلوآنزا دارد و به همين دليل تشخيص آن براي پزشک بسيار مشکل است و همانند خستگي مزمن بايد ابتدا ساير تشخيصها با آزمايش و معاينه کامل رد شود.
درمان اين بيماري نيز بيشتر بر پايه رواندرماني و داروهاي ضدافسردگي غيرخوابآور استوار است. در مورد اين دو بيماري نکته اساسي تمايل اين افراد به سوءمصرف الکل و مواد مخدر و داروهاي مسکن است. از آنجايي که خستگي و ضعف اعصاب بسيار طاقتفرسا هستند، معمولا خوددرماني با موارد فوق بسيار رايج است تا کمي از درد و رنج بيمار کاهش يابد و روانپزشک بايد اين نکته را در نظر داشته باشد.
روانپزشک بايد رابطه درماني مناسبي با بيمار برقرار کند و به بيمار اطمينان دهد که علائم او خيالي نيستند و درد و رنج بيماري را براي وي ايجاد کردهاند اما بر اثر تاثير هيجانات بر سيستم عصبي بدن ايجاد ميشوند.
متاسفانه وقتي بيماران به علت شباهت نشانهها با بيماريهاي عفوني و ويروسي به متخصصان ديگر مراجعه ميکنند، بعد از طبيعي بودن نتيجه آزمايشها و معاينات، مکررا با اين جملات مواجه ميشوند که «شما سالم هستيد»، «هيچ مشکلي نداريد» و «علائم شما خيالي هستند» و جملاتي از اين دست که باعث سرخوردگي و ناراحتي زياد بيمار از پزشک و سيستم درماني ميشود و فکر ميکند که کسي او را درک نميکند و با ترک درمان به علائم او افزوده ميشود، حال آنکه اين علائم کاملا واقعي هستند با اين تفاوت که عامل مشخص ويروسي يا عفوني يا هورموني ندارند و همين نکته کليد ارتباط بيمار با روانپزشک و درمان اصلي و اساسي اين افراد است.
* عضو کميته رسانه انجمن روانپزشکان ايران
www.farheekhtegan.ir
بيمارى عصبى وقتى شروع مى شود که ترشح ” آدرنالين ” بيمار زياد مى شود و خاصيت کنترل عارضهء ترس را از دست مى دهد. اين يک حالت اضطرارى است که مى توان بيشتر آن را با فشار عوامل فيزيکى و جسمى مرتبط دانست تا فشار دماغى و روحى. بنابر اين نبايد از اين نوع ناراحتى اعصاب نگران شد زيرا هر وقت کار زياد باشد و خستگى فشار آورد، انسان حالت رخوت و سستى در اعصاب خود احساس مى کند.
حساسيت و تأثر زياد ممکن است بطور ناگهانى عارض شود و متعاقب آن به اعصاب، شوک وارد کند و کم کم انسان را به مرض بى خوابى دچار کند . اضطراب ناشى از مشکلات زندگى نيز ممکن است بتدريج ايجاد حساسيت عصبى و مشکل روحى کند. وقتى چنين پيش آيد بايد افراد عصبى به استراحت بپردازند و دور از هياهو، در محيطى آرام بسر برند تا کاملا خوب و سالم شوند.
حساسيت عصبى شخص بستگى به حالات فعلى او دارد نه علل عصبانيت او. اگر قبلا به نوعى بيمارى عصبى مبتلا بوديد، متوجه خواهيد بود اين علائم در شما وجود دارد: بهم خوردگى معده – شدت ضربان قلب – ترس – تشنج موضعى -درد اطراف قلب – اضطرابات تشنجى – حالت خفقات و حملات قلبى.
الف: شيوه ي روان درمانى، براى معالجه ناراحتى اعصاب
1 – با نيروى اراده مى توان درد را تحمل کرد و به عوامل حياتى رو آورد تا بتريج آرامش عصبى پديد آمده، فعاليت ” آدرنالين ” کم شود و ترس و بيمارى از شما خارج شود . با تحريکات عصبى مبارزه کنيد، تا بر مرض غلبه کنيد.
البته ناراحتى عصبى با استراحت و مراقبت لازم ، بتدريج از بين مى رود وشما سلامت مى يابيد.
2 – تسليم بيمارى نشويد.
به دستهايتان نگاه کنيد اگر در آنها عرق يا لرزش مى بينيد اين چيزى جز فشار فيزيکى اعصاب و آزاد کردن ” آدرنالين ” عصبى ناشى از ترس و اضطراب نيست. اين حالت عصبى هيچ گاه شدت نمى يابد و مانع کار دستهاى شما نخواهد شد. به شما سفارش مى کنيم جرأت تحمل ارتعاش دست و عرق کردن آن را داشته باشيد که خود وسيله ي بهبودى بيماري عصبى است. بنابراين استقبال از ناراحتى عصبى و تحمل آن، خود به درمان درد کمک خواهد کرد.
3 – از ترس و وحشت بپرهيزيد.
به قلب خود توجه نمائيد و تأثرات عصبى آن را بسنجيد. ترس نداشته باشد، زيرا ضربان شديد قلب براى شما خطرى در بر نخواهد داشت. مى توانيد به بازى تنيس بپردازيد. قدرى به حالت دويدن حرکت کنيد. در حال ورزش فعاليت قلب و ضربان آن کمتر از زمانى است که بنشينيد و توجه به عصبى بودن و درد قلب خود کنيد .
البته در اين آزمايش، فرض اينست که شما تحت معاينه پزشکى قرار گرفتهايد و مرض شما تنها ناراحتى عصبى تشخيص داده است. فکر ناراحتى را از خود دور کنيد. ورزش کنيد ، طولي نميکشد که خواهيد ديد ضربان قلب شما کم شده و کار آن عادى گرديده است. قلب شما با فلسفه ي فکر شما يعنى استقبال از خطر و مبارزه با آن، هم آهنگى کرده و طپش خود را کم و ضربان را مرتب مى نمايد.
مانند کسى که در جريان آب قرار مى گيرد و شنا مي کند و با جهت امواج آب به اين سو و آن سو مى رود، همانطور نيز شخص عصبى بايد خود را در مسير عکس العمل اعصاب، بدون اينکه مانعى سر راه آن بتراشد، قرار دهد.
بگذاريد بدن شما حالت عادى و فعاليت عادي خود را بدون کنترل شما پيدا کند .
? – بگذاريد زمان بگذرد.
حتى درمان حملات ناشى از ترس و وحشت ناگهانى، با اجراى اين دستورات، راحت مى شود. گذشت زمان بيمارى عصبى را از بين ميبرد و به آن درمان مى بخشد. شخص عصبى بايد اين حقيقت را قبول کند که کالبد احساسات او وقت به وقت در معرض شرار ترس و وحشت قرار دارد. بازگشت عادى از ترس و وحشت غير منتظره، با گذشت زمان ممکن است و بايد ماهها بگذرد تا دلهرهء ناشى از وحشت، کم کم از انسان دور شود . به هر حال بايد با صبر و شکيبايى با مرور زمان و ايجاد محيط آرام، از ناراحتى عصبى جلو گيرى کرد و ترس را بطور کلى از خود دورساخت .
ب: درمان ضعف اعصاب
براى درمان بايد نخست علت آن را پيدا کرد. اگر علت، جمع شدن سموم در تن است بايد با پرهيز و تغيير رژيم غذايى، خود را درمان کرد.
اگر علت،کمبود غذاى مورد نياز بدن است بايد در صدد برآمد غذاهاى مورد نياز را به حد اعتدال خورد. اگر علت، عواطف منفى است بايد بوسيله تقويت عواطف مثبت، با آن مبارزه کرد. و اگر علت، خستگى فوق العاده است مشخص است که بايد از فعاليت فوق العاده خوددارى نمود.
بعضى مواد هستند که در تقويت اعصاب، نقش اساسي را بازى مى کنند (مانند فسفاتهاى آلى و چربيها.) فسفاتهاى آلى در اين گونه غذاها پيدا مى شود:
گلابى، تخم مرغ، شير، برنج، لوبيا، نخود، ماش، سيب زمينى، کلم، اسفناج، کاهو، نان، سيب چربيها، روغن زيتون، کره، خامه تازه، پنير، مغز بادام. اشخاصي که مبتلا به ضعف اعصاب هستند غالبا به بى خوابى هم مبتلا هستند، لذا بايد انها با بى خوابى مبارزه کنند تا بتوانند اعصاب خود را از ضعف خلاص کنند.
آب و هواى دريا چون خواب آور و دافع اضطراب و نگرانى است، براى کسانى که مبتلا به ناراحتى اعصاب هستند سودمند است.
براى اشخاصى که به ضعف اعصاب مبتلا هستند، ورزشهاى سنگين، فوق العاده ضرر دارد زيرا بيش از پيش موجب تحريک اعصابشان مى گردد.
ولى ورزش سبک ضرورى است، زيرا بوسيله چنين ورزشها مى توان وضعيت عمومى تن و در نتيجه اعصاب را تقويت کرد.
گردش در هواى آزاد و آبتنى و تفريح براى مبتلايان به ضعف اعصاب فوق العاده نافع و سودمند است.
کسى که به ضعف اعصاب مبتلا ست، بايد حتما ورزش کند، نهايت آنکه بايد اين ورزش با بنيه جسمي او متناسب باشد.
ماساژ، پرتو ملايم خورشيد، گردش در فضاى آزاد و آبتنى، براى تقويت اعصاب مفيد است.
شنا چون علاوه بر باز کردن مسامات، موجب مى شود که بدن مستقيما در معرض اشعه خورشيد و فضاى آزاد قرار گيرد فوق العاده براى تقويت اعصاب سودمند است.
عواطف منفى، رل مهمى در ضعف اعصاب بازى مى کند. فعاليت فوق العاده اى که منجر به خستگى مى گردد، نيز زيان اور است. غالبا خود کار نيست که شخص را خسته مى کند بلکه بيزارى از کار واندوه و نگرانى موجب ايجاد خستگى مى شود .
گروهى از کسانى که به ضعف اعصاب مبتلا هستند، به عادات بد معتاد مى باشند. مثلا به باده خوارى و يا شب زنده دارى و ترياک خورى و سيگار کشى و غيره معتاد هستند.
براى رهائى از ضعف اعصاب فقط يک راه براى اين گروه باز است و آن اينست که مردانه با يک اراده تزلزل ناپذير عليه عادات بد خود قيام کنند و آنها را از ميان بردارند.
ج: درمان خستگى
خستگى مفرط، مراکز عصبى را تحريک مى کند. شخص را دچار بى خوابى مى کند و فشار خون را بالا ميبرد . قلب را ضعيف کرده و خطر از کار افتادن قلب را بوجود مى آورد و تمام عوارض مسموميت را به حالت مزمن و شديد بوجود مي اورد.
براى کسانى که حالت ناتوانى جسمى و يا تأثر شديد روحى را در خود احساس مى کنند توصيه و تأکيد شده است اين کارها را بکنند:
1 – استراحت – در مدتى طولانى و يا کوتاه که گاهى چند روز تا چند هفته مى شود اگر کسانى مبتلا به خستگى مفرط جسمى شده اند، استراحت بدنى بيش از پيش براى آنها لازم است. چنين اشخاصى در حال استراحت جسمى مى توانند بعضى فعاليتهاى فکرى بکنند و چنين فعاليتهايى به آنها اجازه داده شده است. در صورت خستگى فکرى، روحى، عصبى، تحريک، افسردگى و بى خوابى مزمن، استراحت فکرى به آنها توصيه و تأکيد مى شود که بايد اين استراحت فکرى را با ورزشهاى سبک همراه سازند.
2 – کم کارى – بايد ساعات کار را کم کرد و اهميت را به ملايمت کارها متمرکز کرد. موضوع اينست که بايد آرام و آهسته زندگى کرد، والا بايد چند هفته به تعطيلات رفت و کار را وقتى از سر گرفت که تجديد قوا شده باشد.
در تعطيلات، ده تا دوازده ساعت خواب در هر شب، اغلب لازم است. بايد جاى خواب هم آرام، بى صدا و داراى هواى آزاد باشد. خواب بعد از ظهر به مدت نيم ساعت بعد از صرف غذا اگر ممکن باشد خيلى سفارش شده است.
کسانى که از کار خود نمى توانند غيبت کنند، در ساعات استراحت خواهند ديد که آنطور که بايد و شايد نمى توانند کار و فعاليت کنند و معمولا در ساعات استراحت، کار آنها تقليل خواهد يافت.
3 – از خواب غافل نشويد – گاه به گاه تعطيل آخر هفته را در رختخواب بمانيد. بديهى است که هر شب بايد حداقل هشت ساعت خوابيد و وقتى خسته هستيم اين مدت را بايد به نه يا ده ساعت رسانيد و اين کار را در يک يا چند ماه ادامه داد تا کاملا خستگى از بين برود و شفا يابيم. اصولا بزرگسالان بايد ساعت ده شب بخوابند و خود را عادت دهند که از اين ساعت ديرتر نخوابند.
خواب قبل از نيمه شب خيلى سودمند است زيرا بدن کمتر خسته شده است، در نتيجه با انرژى بيشترى به پاک کردن سموم خود اغاز مى کند.
وقتى بدن ما در موقع خواب سست و آرام مى شود فعاليتهاى آن در موضوع کاتابوليسم تمرکز مى بابد و چنان که مى دانيد کاتابوليسم اصطلاح است که مخالف متابوليسم براى هضم غذا است و وظيفه کاتابوليسم پاک کردن سمومى است که در طول روز به علت کار، فعاليت، هضم، و مثل آن در بدن جمع شده است.
بنابراين اگر وقتى صبحگاهان از خواب برمى خيزيم و احساس مى کنيم خسته هستيم بايد مدت زمانى کوتاه و يا طولانى ، خود را عادت دهيم شبها زود بخوابيم تا اين خستگى و کسالت بر طرف شود. وانگهى بايد زود خوابيد ولو اينکه فورا خواب به سراغ ما نيايد زيرا اغلب، مسألة عادت است و گاهى مدتى وقت لازم است تا بدن به روش جديد خراب عادت کند.
مسلم است که از هر قرص خواب آورى بايد دورى جست تا بدن ياد بگيرد که بطور طبيعى و سالم بخوابد.
همچنين سفارش شده است که قبل از خوابيدن بايد حمام گرمى گرفت و دو قاشق چايخورى عسل خورد.
در رفع خستگى، اکسيژن گيرى خيلى مهم است. ما بايد در حالى که پياده روى مى کنيم و راه مى رويم اکسيژن گيرى بکنيم. پس هر روز پياده روى بکنيد و در جائى آرام و بى سر و صدا که داراى هواى خوبى باشد در صحرا و يا پارک راه برويد و اکسيژن گيرى کنيد. کسانى که شغل آنها مستلزم اينست که يک جا بنشينند، به راهپيمائى احتياج بيشترى دارند تا اعصاب خود را استراحت دهند و خستگى را از خود دور کنند.
شيوه درمان ناراحتى و خستگى عصبى با گياه و ميوه و غذا
طبقه بندي: بيماري شناسي، طب سنتي،
/www.exsirplant.mihanblog.com
درمان خوراکي :
کاهو ، پونه ، روغن زيتون ، سوپ سير ، بلوط ، روغن تخم کدو ، روغن نخود ، انجير ، خرما ، خرفه، شربت گل سرخ ، هويج ، به ، زردآلو ، روغن بادام شيرين.
درمان گياهي :
?- دم کرده ي برگ و گل درخت نارنج جهت تقويت اعصاب مفيد است.
?- دم کرده ي گل گاو زبان سودمند است.
?- بيست گرم بومادران را در يک ليتر آب دم کرده ، سپس ميل کنيد.
?- دم کردهي دارچين مفيد ميباشد.
?- ?? تا ?? گرم ترخون را در يک ليتر آب جوش دم کرده و ميل نماييد.
?- ماليدن روغن سياهدانه بر کمر اعصاب را تسکين ميدهد.
درمان با عرقيات :
عرق بهار نارنج ، خرفه و عرق طارونه.
درمان با آبميوه جات :
آب پرتقال ، سيب ، نارنج و آب هويج.
موارد پرهيز :
سماق ، سيب ترش ، سرکه.
تهيه و گردآوري :: گروه تحريريه پرداد
نام کتاب : شيوههاي درمان در طب سنتي
نام مولف : علي اصغر کاظمي
http://pardad.ir
غذاهاي مفيد در درمان مشکلات عصبي و روحي
با توسعه شهرنشيني و بي تحرکي ناشي از آن، استفاده از غذاهاي آماده ، استرس، بيماري هاي اعصاب و روان رواج بسياري يافته است. از اين رو سفارش مي شودبا استفاده از غذاهاي سالم و تازه و نوشيدن آب به حد کافي در روز ( حداقل ? ليوان)، ورزش کردن و پرهيز از استرس و تنش، به مبارزه با مشکلات عصبي و روحي برخيزيد. در زير به انواعي از غذاهاي سودمند جهت پيشگيري و درمان برخي اختلالات عصبي و رفتاري اشاره مي شود:
*سوپ جو: خوردن سوپ جو در صبحانه از ضعف حافظه به ميزان چشمگيري جلوگيري مي کند. البته اين اثر داراي پيش شرط هايي نيز دارد از اين قرار که حدود ?? گرم سيب زميني در تهيه سوپ به کار رفته باشد و شام شب قبل سبک بوده و دير خورده نشده باشد.
*جو دو سر:چه به صورت آرد شده يا به شکل حليم و آش، به علت دارا بودن ساپونين، آلکالوئيدها، ويتامين هاي گروهB و فلاوونوئيدها به افراد دچار ضعف حافظه کمک مي کند. همچنين اثر آن در درمان افسردگي ثابت شده است.
*نان هاي سبوس دار (سنگک و نان جو): به دليل دارا بودن ويتامينB1 نقش بسيار مهمي در کاهش اضطراب دارد.
نقش ويتامينB1 در کاهش اضطراب به اثبات رسيده است، به حدي که مصرف مکمل هايB1 (به شکل قرص) از يک هفته قبل از فعاليت هاي استرس زا (زايمان، کنکور، امتحان رانندگي…) به عنوان درمان مورد استفاده قرار مي گيرد.
همچنين اين ويتامين در ارتقاي هوش و تمرکز نقش چشمگيري دارد. استفاده از اين نان ها به خانم هايي که داراي مشکلات و درد پيش از قاعدگي هستند(PMS) سفارش مي گردد.
*دانه هاي کنجد، سويا و سبزيجات برگ سبز تيره:موارد ياد شده غني از چربي هاي امگا ? بوده که براي عملکرد صحيح سيستم عصبي و درمان خستگي زودرس سودمند ميباشند.
*روغن آفتابگردان و جوانه گندم:به دليل دارا بودن ويتامينE از صدمات اکسيداتيو ايجاد شده توسط راديکال هاي آزاد در ساختمان سلول جلوگيري مي کنند و کاهش هوش را بهبود مي بخشند. زناني که دچار اختلالات پيش از قاعدگي مي باشند (PMS) با مصرف ويتامينE دچار تخفيف علائم مي شوند.
*مرکبات: به دليل دارا بودن آنتي اکسيدان ها ، ويتامينC ، آلفا و بتا کاروتن از اعصاب در برابر آسيب هاي ناشي از راديکال هاي آزاد محافظت مي کنند و براي رهايي از فشارهاي روحي و اضطراب و بي خوابي سودمند هستند. همچنين حاوي اسيد فوليک بوده که براي عملکرد صحيح دستگاه عصبي لازم است. در بسياري از موارد تنها نشانه کمبود اسيد فوليک احساس حزن است (اسفناج سرشار از اسيد فوليک است).
*پوست پرتقال: پوست پرتقال موجود در بعضي خوراکي ها و غذاها سرشار از منيزيم بوده و ضد استرس مي باشد.
شير کم چرب يا بدون چربي:براي حفظ ، رشد و ارتقاي سيستم عصبي بسيار سودمند است. همچنين به علت دارا بودن ويتامينB6 در بهبود عوارض ناشي از قاعدگي در خانم ها و افسردگي و بدخلقي در مسن ترها سودمند است. داراي کلسيم است که در توليد آنزيم هاي لازم در فرآيندهاي عصبي شرکت مي کند.
بوقلمون، مرغ و ماکيان:اين مواد از منابع مناسب پروتئيني به شمار مي آيند. غذاهاي پروتئيني در عرض چند دقيقه دوپامين و اپي نفرين را بالا مي برند و به دليل دارا بودن تريپتوفان که پيش ساز سروتونين است قادر به افزايش سطح اين ماده در مغز هستند، که سروتونين از عوامل آرامش به شمار مي آيد. اين مواد منابع مناسبي براي حفظ قند خون در حد مطلوب بوده، از افسردگي پيشگيري کرده و براي افراد مستعد ابتلا به بيماري هاي ناشي از تغيير فصل سودمند هستند.
*ساردين، ماهي هاي چرب آب هاي عميق:فوايد آن شامل تامين اسيدهاي چرب ضروري است که براي تکامل سيستم عصبي و براي سلامت مغز و اعصاب لازم است و براي زنان حامله و شيرده بسيار سفارش مي شود. تاثير آن در زمان افسردگي ثابت شده است و همچنين حاوي اسيدهاي چرب امگا ? است .
*روغن زيتون، بادام، گردو: روغن زيتون بهترين روغن براي آشپزي است و همچنين مغز بادام و گردو به شرط اينکه شور نباشند به دليل دارا بودن اسيدهاي چرب امگا ? و امگا? براي حفاظت از سيستم عصبي و بهبود افسردگي به خصوص در زنان باردار و شيرده توصيه مي شود. (باورهاي قديمي وجود دارد که مغز ها به خصوص گندم بو داده، مزه شير مادر را براي نوزاد مطلوب مي کند.)
*گوشت قرمز :گوشتي که چربي مضر آن گرفته شده باشد در محافظت از سيستم عصبي کارآمد بوده و براي ساختن رشته هاي عصبي مفيد است. داراي ويتامين هايB6 و B12 و سروتونين بوده و حاوي آهن است که در درمان کم حافظه گي در کودکان و اختلال حواس در سالمندان بسيار مفيد است. اين مواد تاثير چشمگيري در درمان افسردگي و مشکلات حافظه از قبيل فراموش کردن زودهنگام مطالب و ارتقاي حافظه کوتاه مدت دارند.
*زردچوبه: نرخ ابتلاي به آلزايمر در هند کمتر از آمريکا است و اين به علت استفاده بيشتر هندي ها از زردچوبه است.
ماده موثر زردچوبه کورکومين است، اين ماده خاصيت آنتي اکسيداني و ضدالتهابي داشته و رسوبات چربي را در مغز به نصف مي کاهد ،زيرا اين رسوبات عامل ايجاد آلزايمر هستند.
*آب سالم و گوارا، نه کلر زده:مصرف آب سالم و گوارا همراه با استفاده از غذاهاي اسيدي (محصولات حيواني، ماهي، پنير…)،غذاهاي بسته بندي شده، پخته شده با ماکروويو و… به سلول هاي مغز کمک مي کند که استرس ناشي از ورود اين مواد به بدن کاهش يابد، بنابراين مصرف حداقل ?-? ليوان آب در روز توصيه مي گردد که در موارد استرس اين مقدار زياد مي شود .
*عسل: عسل اين موهبت الهي خوش طعم و سرشار از خواص تغذيه اي، ماده غذايي است که در دين اسلام نيز مصرف آن توصيه شده است و مصرف آن به جاي شکر خصوصا در درمان افسردگي بسيار مفيد است. همچنين عسل در بالا بردن حافظه نقش بسيار زيادي دارد.
وزوز گوش يا تينيتوزس يک علامت است نه بيماري. مانند تب که ميتواند علامت سرماخوردگي يا بيماري مننژيت يا التهاب پردههاي مغز باشد. اين وظيفه پزشک است که بررسي کند و ببيند اين علامت مربوط به چه بيمارياي است زيرا برخي از بيماريهاي گوش خودشان را با وزوز نشان ميدهند. به عنوان نمونه اولين علامت تومور عصب شنوايي يا عصب تعادلي وزوز گوش مي باشد.
در اين صورت با جراحي تومور و برداشتن آن وزوز هم خواهناخواه از بين خواهد رفت. بيماري که به اين مشکل دچار ميشود بايد به پزشک متخصص گوش و گلو و بيني مراجعه کند تا پزشک، منشأ وزوز را پيدا کند. ما يکسري وزوز هم داريم که فقط خود بيمار آن را حس ميکند که به آن وزوزهاي آبجکتيو ميگويند و برخي وزوزها هم هستند که پزشک هم ميتواند آن را بشنود.
به اين صورت که اگر يک گوشي روي گوش بيمار بگذارد صداي تقتق از آن ميشنود، به اين وزوزها آبجکتيو ميگويند. به عنوان نمونه اگر بيماري دچار ضعف عضلات ناحيه حلق باشد به علت انقباضات عضله ناحيه حلق صداي تقتقي در گوشش شنيده ميشود. اين مشکل فقط درمانهاي کوتاهمدت دارد و درمان درازمدتي براي آن وجود ندارد فقط چون آزاردهنده است بيمار را اذيت ميکند ولي خطري متوجه او نيست. در هر صورت وظيفه پزشک هم اين است که مشکل بيمار را برايش توضيح دهد و او را از نگراني درآورد و روشهايي که ميتوان شدت وزوز را کم کند برايش توضيح دهد. بنابراين با توجه به نوع وزوز و خاستگاه صداي گوش، پزشک ميتواند آن را در بعضي موارد معالجه کند.
به عنوان نمونه بيمارياي تحت عنوان چسبندگي استخوانچهها داريم که در اين بيماري جراح، گوش بيمار را که دچار کاهش شنوايي شده و صداهاي دروني را واضحتر ميشنود، عمل ميکند. وقتي کاهش شنوايي بيمار درست شد وزوزش هم از بين ميرود و بيمار صداهاي درون گوشي را نميشنود. يک گروهي هم هستند که دچار وزوز گوش ميشوند و خاستگاه آن سلولهاي شنوايي يا ناحيه قشر مغز است که شما از آن تحت عنوان ضعف اعصاب گوش نام بردهايد.
منظور از اعصاب گوش عصب سلول شنوايي يا همان سلولهاي مويي شنوايي است يا سلولهايي است که صداها را به سمت مغز هدايت ميکند يا محلشان در مغز مي باشد . در اين صورت ما کاري نميتوانيم براي بيمار انجام دهيم و فقط از بيمار ميخواهيم که به وزوز توجه نکند. وزوز وقتي آزاردهنده به حساب مي ايد که چند مشخصه داشته باشد.
اول اينکه صداي آن باعث شود بيمار نتواند بخوابد يا از خواب بيدارش کند، دوم اينکه در روز تمرکز بيمار را به هم بزند و بيمار نتواند روي موضوعي تمرکز کند. در غير اين صورت وزوزهايي وجود دارند که زياد شديد نيستند و به روشهاي مختلف ميتوان بر آزار آن غلبه کرد.
ثابت شده که هر چه بيمار بيشتر به وزوز گوشش فکر کند، صدايش را بلندتر ميشنود و هر چه کمتر به آن فکر کند آن را کمتر ميشنود. بيماران ميدانند که صداي وزوز گوششان در شلوغي اصلا شنيده نميشود. به همين دليل ما از بيماران ميخواهيم مواقعي که در محيط آرام يا ساکتي هستند يک راديوي کوچک را روشن کنند و کنار گوششان بگذارند يا از صداهاي طبيعت و موسيقيهاي آرام لذت ببرند تا يک صداي زمينهاي در محيط وجود داشته باشد و توجه فرد را از وزوزش دور کند و به سمت ديگري معطوف کند.
forum.iransalamat.com
مصرف روزانه عسل به طبيعي بودن خواب کمک ميکند سر درد را کاهش داده و حالت ناتواني و عصبي را در افرادي که عدم تعادل عصبي دارند، کم مي کند .
درمان مشکلات عصبي با عسل
درمان بي خوابي و کم خوابي
عسل در بر طرف کردن بي خوابي نقش مهمي ايفا مي نمايد زيرا باعث ترشح سروتونين(serotonine) در مغز شده و در نتيجه باعث آرامش اعصاب و خواب مي گردد.
تساندر tsander معتقد است هيچ داروي خواب آوري قبل از خواب مؤثرتر از يک ليوان شربت عسل يا يک قاشق غذاخوري عسل نيست که تاثير آرام بخش روي دستگاه عصبي و جهاز هاضمه داشته و چيزي جز آرامش و خواب نمي آورد. بنابراين بايد همواره اين ماده غذايي ساده را بر تمام قرصهاي خواب آور که بيهوده و بي ثمر مخاط معده را تحريک مي کند ترجيح دارد.
ابوعلي سينا مقدار کمي عسل را براي رفع بي خوابي تجويز مي کند به عقيده وي خوردن زياد آن ممکن است اثر معکوس روي دستگاه عصبي داشته باشد و آن را تحريک نمايد.
تقويت اعصاب با عسل
روشهاي درمان
الف-سهل الهضم تر از سبوس چيزي نيست . سبوس خيسانده در آبي که با عسل مخلوط شده باشد يک دارويي عالي براي تقويت اعصاب است .
ب-خوردن مغز گردو و با عسل براي تقويت اعصاب بسيار سودمند است.
درمان خوابهاي پريشان با عسل
الف-?? گرم ريشه سنبل الطيب را در يک ليتر آب ولرم بريزيد و ?? ساعت به حال خود بگذاريد و پس از صاف کردن هر شب قبل از خواب يک فنجان از آن مخلوط با عسل بنوشيد وبا خيال راحت به رختخواب برويد.
ب- انيسون (باديان) دم کرده با عسل مؤثر واقع مي شود و براي رفع کابوس هم سودمند است .
درمان وسواس با مصرف عسل
خوردن مرباي پوست هندوانه با عسل وسواس را بر طرف مي کند.
طرز تهيه : سبزي پوست هندوانه را بتراشيد و سپس آن را قطعه قطعه کرده سه روز در آب آهک بگذاريد ، سپس بيرون آورده يک شبانه روز در آب نمک قرار دهيد ، مجددأ سه شبانه روز در آب شيرين بيندازيد سپس آن را در مخلوط آب و عسل بجوشانيد تا نيم پخته شود ، علاج وسواس ، سرسام و درد سينه است.
درمان لکنت زبان با عسل
آويشن شيرازي را بجوشانيد و مانند چاي با عسل ميل کنيد . همچنين آويشن شيراز رقيق دم کرده با عسل در هنگام صبح به جاي چاي براي درمان سلامتي بدن بسيار مفيد است.
تقويت فوق العاده حافظه با مصرف مداوم عسل
حضرت امام رضا(ع) مي فرمايد:عسل را با زنجبيل پرورده بخوريد تا حافظه قوي گردد.
کساني که دچار فراموشي مي شوند و مطالبي را خوانده زود از ياد مي برند و يا چيزي را در جايي گذاشته زود فراموش مي کنند و همچنين سفارشات يا دستورات اداري و حتي نام و نشان دوستان از خاطرشان محو مي شود دستورات زير تا اندازه اي مؤثر است .
الف-هر روز صبح ناشتا نصف استکان عسل خالص را در آب جوش حل کرده و بنوشيد.
ب-هر روز سه عدد زنجبيل را کوبيده را با عسل خالص ميل نماييد فراموشي را برطرف و حافظه را قوي مي سازد.
ج-?? گرم کندر را خوب کوبيده و با عسل مخلوط کنيد آن را صبحها ميل نماييد اگر عسل بيشتر هم باشد مانعي ندارد.
حضرت علي (ع) مي فرمايد :
سه چيز حافظه را زياد مي کند ” قرائت قرآن ، عسل و لبنيات
http://www.asal24.com
اصطلاح “ضعف اعصاب” اولين بار توسط “جورج ميلربرد” روانپزشک و عصب شناس آمريکايي در سال ???? مطرح شد.
طبق نظرات وي علت ضعف اعصاب فرسودگي عصبي است که ناشي از تخليه ي سلول عصبي از ذخيره مواد غذايي اش است. اين تخليه بر اثر استرس هايي چون کار اضافي بوجود مي ايد .
اين بيماري به دو صورت بروز مي کند:
* در يک نوع، ويژگي اصلي، شکايت از خستگي فزاينده پس از تلاش ذهني است که اغلب همراه با کاهش نسبي در عملکرد شغلي يا توانايي مقابله در وظايف روزانه است. خستگي پذيري رواني به صورت مشخص، نوعي تهاجم ناخوشايند خاطرات، اشکال در تمرکز و ناکارايي تفکر بشمار مي ايد .
* در نوع ديگر اين اختلال، بيمار روي احساس ضعف جسمي يا بدني و فرسودگي ناشي از کمترين فعاليت، تاکيد مي کند که با دردها و ناراحتي عضلاني و ناتواني در شل کردن آن ها همراه مي باشد .
علائم
در هر دو نوع فوق، احساسات جسمي ناخوشايند مانند سرگيجه، سردردهاي تنشي و احساس بي ثباتي عمومي شايع مي باشد .
مراحل اوليه و مياني خواب معمولا مختل مي شود ولي پُرخوابي نيز ممکن است ديده شود.
از آنجايي که بسياري از علايم و نشانه هاي ضعف اعصاب با هر يک از اختلالات اضطراب، افسردگي و اختلالات شبه جسمي هم پوشاني دارد تشخيص اين بيماري سخت است.
ضعف اعصاب اغلب در نوجواني يا ميانسالي بروز مي کند. اين اختلال در صورت عدم درمان معمولا به صورت مزمن در مي آيد و بيمار ممکن است در اثر يک يا چند علامت ناتوان و ضعيف شود.
در دوران کودکي احتمال دارد مشکلاتي در کارکرد تحصيلي نظير نمرات پايين و مدرسه گريزي ديده شود.
در بزرگسالي عملکرد شغلي تخريب مي شود يا ممکن است بيمار چنان ناتوان شود که کار کردن برايش غيرممکن شود. به همين ترتيب روابط اجتماعي، زناشويي و بين فردي نيز دچار مشکل مي شود.
درمان
تجويز دارو فقط در صورتي علايم طبي را تخفيف مي دهد که به طور همزمان با مداخله روان درماني همراه شود.
بيمار بايد استرس هاي زندگي و روش کنار آمدن با آن ها را بشناسد.اين بيماران به خوددرماني و استفاده نابجا از دارو تمايل دارند ولي بايد دانست انتخاب داروي مناسب و دستور مصرف بايد حتما زير نظر روانپزشک صورت گيرد .
http://www.beytoote.com
اين همه نگران و ناراحت نباشيد
————————————————–
——————————
آيا تا به حال فکر کرده ايد که منظور از شاد بودن چيست و چه عواملي مي توانند شما را واقعا به شادي برسانند؟
————————————————–
——————————
براي داشتن يک زندگي شاد حتما لازم نيست که شوخ طبع باشيم و با رفتارهاي جلف، موجب قهقهه ديگران شويم. شادي نيز مانند هر صفت ديگري بايد در انسان پرورش يابد و به ثمر برسد.
اگرچه شادي را به سختي مي توان تعريف کرد، اما اکثر مردم خوب مي دانند که در چه مواقعي شاد و چه مواقعي غمگينند .
کساني که به شاد بودن و شاد زيستن ارزش و اهميت نمي دهند، در واقع به طور ناخودآگاه با شاد بودن مي جنگند. اگر لازم است هر روز به خودتان اهميت شاد بودن را يادآوري و تذکر بدهيد.
– شادي مخصوص خودتان را پيدا کنيد
هر فردي نيازهاي منحصر به خودش را براي شاد شدن دارد. به عبارت ديگر آنچه که يک نفر را خوشحال مي کند، با عامل خوشحال شدن در فرد ديگر بسيار متفاوت است.
به اين ترتيب عامل شادي منحصر به خودتان را پيدا کرده و از اينکه عامل شاد کننده شما با ديگران فرق مي کند، اصلا نگران نشويد .
زندگي خود را طوري برنامه ريزي کنيد که به اهدافي که معتقد هستيد شما را شاد مي کنند، دست يابيد . وقتي به هدفتان مي رسيد، بدون شک اخلاق شما تا حد زيادي خوب مي شود و براي رسيدن به هدف بعدي انگيزه بيشتري پيدا مي کنيد. وقتي به هدفتان مي رسيد در خود احساس ارزش مي کنيد و اين حس حال شما را واقعا خوب مي کند.
توجه به سلامتي يکي ديگر از عوامل مهم شاد بودن است. اضافه وزن يا عدم دريافت مواد مغذي ضروري براي بدن مي تواند تاثير منفي روي رفتار افراد بگذارد.
ورزش کردن، موجب آزاد شدن آندروفين در بدن مي شود که حاصل آن ايجاد احساس شادي است.
بهتر است رفتارها و اتفاق هاي بد را در همان لحظه تولدشان، از بين ببريم و نگذاريم تا با افزايش طول عمرشان بيشتر موجب ناراحتي و نگراني ما شوند
– افکار مثبت داشته باشيد، نه منفي
هر روز چند دقيقه اي درباره کارها و عواملي که شما را شاد مي کنند، تفکر کنيد . اين چند دقيقه تفکر به شما فرصت مي دهد که روي چيزهاي مثبت در زندگي تان متمرکز شويد و اين کار باعث تداوم شادي شما مي شود.
دوستان شاد پيدا کنيد و اطراف خود را از آدم هاي شاد و راضي پر کنيد. بديهي است که احاطه شدن در ميان افرادي که افکار منفي دارند، شادي شما را در احساسات منفي خفه مي کند. در واقع فکر منفي مثل عفونت، احساس مثبت را مي خورد و واگيردار است.
وقتي آدم ها بي دغدغه اوقات خود را بگذرانند ، راحت تر مي توانند افکار خود را به سمت موضوعات شاد و سرگرم کننده سوق دهند. هنگامي که فکر و ذهن انسان درگير مسايل استرس زا و بازدارنده مي شود، ناخودآگاه در هاله اي از غم و اندوه قرار مي گيرد که با دنياي شاد و متنوع در جنگ و تضاد مي باشد .
براي رهايي از اين حالت هاي ناخوشايند، بايد تغييراتي در رفتارمان ايجاد کنيم تا افکار بازدارنده را در ذهنمان محدود و افکار شادي زا را افزايش دهد.
– افسوس نخوريد
وقتي اشتباهي از شما سرمي زند، به جاي افسوس خوردن به دنبال راه حل بگرديد. افراد شاد اجازه نمي دهند که اشتباهات گذشته، روحيه و حال خوب آنها را خراب کند، بلکه کمي فکر مي کنند و شرايط را مطابق ميلشان عوض ميکنند .
– تعادل روحي داشته باشيد
هنگامي که شما از يک حالت رواني متعادل برخوردار باشيد، آن چنان که ذهنتان در آرامش فکر کند و رفتارتان آرام کننده افکار خسته ديگران باشد، نوعي از لحظات شاد و متنوع را براي خود و ديگران فراهم ساخته ايد. لحظاتي که عاري از هر نوع استرس، اضطراب و دلهره و نگراني است.
– بخنديد
هر روز يک کار خوب براي خودتان انجام دهيد، مثلا يک ناهار خوشمزه بخوريد، استخر برويد، يا فقط چند دقيقه به طور آگاهانه چهره خود را در موقعيت حال خوب نگه داريد. هر چند برخي مواقع لازم است جدي باشيد، اما در شرايط مناسب، شوخي کردن و خنديدن را فراموش نکنيد.
– محبت کنيد
ما به ديگران محبت مي کنيم تا به آن ها ثابت کنيم دوستشان داريم. محبت ما باعث خوشحالي ديگران مي شود که در نتيجه، ما هم احساس رضايت و خرسندي مي کنيم.
به اين ترتيب لحظات شاد و زيبايي براي ما و شخصي که مورد محبت ما قرار گرفته است بوجود مي ايد . هرچقدر محبت و مهرباني ما به ديگران بيشتر باشد، تاثيرشان در شادزيستن ما زيادتر است.
– ببخشيد
ما آدم ها عادت داريم، قوانيني در ذهنمان بوجود اوريم و هرکسي از آن ها سرپيچي کرد، ناراحت مي شويم و او را نمي بخشيم.
بهتر است بدانيم با نبخشيدن کسي، بيشترين فشار رواني را به خود وارد مي کنيم نه به او، زيرا تا زماني که به اين موضوع خاتمه نداده ايم، ذهن ما همچنان درگير آن موضوع ناراحت کننده است و مدام آن اتفاق را مرور مي کند و موجب رنجش خودمان مي گردد.
با ديدن فرد مورد نظر دچار استرس مي شويم و تمام رفتارهاي او براي ما آزار دهنده و تحريک کننده مي شود. حتي بعضي مواقع بي جهت از ديگران دلخور و ناراحت مي شويم که چرا به او محبت يا مدارا کرده اند.
به هر حال چه پشيمان باشد، چه نباشد، ما با نبخشيدن ديگران موجب کش دادن موضوع مي شويم که اين امر بيش از هر چيزي به خود ما ضربه مي زند و باعث دور شدن ما از لحظات شاد و سرزنده مي شود.
يادآوري دوران کودکي، لحظات زيباي را براي آدم ها رقم مي زند، ضمن اين که دنياي کودکان دنياي شاد و زيبا و شادي است و بد نيست گاه گاهي به آن جا سري بزنيم و خاطرات خوش گذشته را مرور کنيم
– بدگويي نکنيد
بد گويي کردن از ديگران، ذهن را در حالت دفاعي قرار مي دهد و موجب درگيري ذهني ما با خودمان مي شود. در واقع با بدگويي از ديگران، مجددا رفتار ناراحت کننده او را در ذهن تکرار مي کنيم و موجب عصبانيت و آزار خود مان مي شويم.
بهتر است رفتارها و اتفاق هاي بد را در همان لحظه تولدشان، از بين ببريم و نگذاريم تا با افزايش طول عمرشان بيشتر باعث ناراحتي ما بشوند.
– برخي اتفاقات دست ما نيست
بعضي از اتفاقات در زندگي غيرقابل کنترل است مانند: مرگ، بلاياي طبيعي و بيماري. احتمال اين که هر کدام از اين اتفاقات در زندگي ما رخ دهد کم نيست، اما چگونگي پذيرفتن آن ها موضوعي است که بين آدم هاي مختلف متفاوت مي باشد .
وقتي در شهري زلزله مي آيد و يک نفر تمام اعضاي خانواده اش را از دست مي دهد، راه هاي متفاوتي براي ادامه زندگي اش وجود دارد:
مي تواند تا آخر عمر، به گريه و زاري بپردازد.
مي تواند در غم از دست دادن عزيزان خود را مجنون کند و آواره کوچه و بيابان بشود.
مي تواند غم و غصه از دست دادن عزيزان را به اين علت که ديگر کاري از او ساخته نيست، رها کند و با تمام نيرو به ادامه زندگي خود بپردازد و با اين کار موجب خوشبختي خود و افتخار از دست رفتگان شود.
در واقع به جاي اين که از مشکل پيش آمده خود را به فلاکت و بدبختي برساند، آن را رها کرده و براي بقا و تداوم و ادامه زندگي وخوشبختي خود تلاش و کوشش مي کند.
– خود را دوست بداريد
قبل از اينکه از ديگران توقع داشته باشيم ما را دوست بدارند، دوستدار خود باشيم. خيلي ها از اين که خود را دوست بدارند، احساس رضايت نمي کنند. اما تا ما خودمان را باور نکنيم و نپذيريم و دوست نداشته باشيم ، نمي توانيم ذهن پويايي داشته باشيم که موجب دلربايي و دوست داشتن ديگران شود.
بايد هرچه هستيم را بپذيريم چه خوب چه بد. اگر خودمان را دوست داشته باشيم، براي خوب بودن خود کوشش مي کنيم.
نقص و کاستيهاي خود را ببخشيم و بدانيم که ديگران هم به گونه اي ناخواسته، آن ها را ناديده مي گيرند. همان طور که ديگران هم نقص هايي دارند و براي ما خيلي ناراحت کننده نيستند.
- با کودکان بازي کنيد
رفتن به دنياي کودکان خالي از لطف نيست. يادآوري دوران کودکي، لحظات زيباي را براي آدم ها رقم مي زند، ضمن اين که دنياي کودکان دنياي شاد و زيبايي است و بد نيست گاهي اوقات به آن جا سري بزنيم و لذت ببريم .
فرآوري: مريم سجادپور
بخش سلامت تبيان
————————————————–
——————————
منابع:
پزشکان ايران
پرشين وي
حداقل روزي ?? دقيقه بخنديد
————————————————–
——————————
گروهي از دانشمندان در بررسيهاي خود نشان دادند که حداقل ?? دقيقه خنده در روز ميتواند همانند ورزش و داروهاي کاهنده کلسترول از قلب محافظت کند.
————————————————–
——————————
دانشمندان دانشگاه مريلند که نتايج يافتههاي خود را در کنگره کارديولوژي اروپا در پاريس ارائه کردند نشان دادند تاثيرات مثبتي که خنديدن بر روي شريانها و رگها ميگذارد، برابر با فوايد فعاليتهاي جسمي و داروهاي استاتين مي باشد .
اين تحقيقات نشان ميدهد که براي کسب اين فوايد حداقل بايد ?? دقيقه در روز بخنديد.
اين محققان به منظور دستيابي به اين نتايج، وضعيت اندوتيال (پوشش داخلي رگهاي خوني) را در گروهي از افراد قبل و بعد از تماشاي يک نمايش سرگرمکننده و خنده دار و يک نمايش غم انگيز با هم مقايسه کردند.
نتايج اين مشاهدات حاکي از آن است که خنده موجب انبساط رگهاي خوني حداکثر تا سقف ?? درصد مي گردد. اين انبساط رگها در پيشگيري از انقباض شرياني، سکته و ايست قلبي نقش مهمي ايفا ميکند.
بر اساس تحقيقات جديد دانشمندان، قهقهه ميزان هورمونهاي استرسزا را در خون کم مي کند. پژوهشگران دانشگاه پزشکي لوما ليندا، با نمايش يک فيلم کمدي، ?? مرد را در موقعيت خندهآور قرار دادند و ميزان هورمونهاي استرس مانند کورتيزول، اپي نفرين و دوپاک را در خون آنان، قبل، حين و بعد از نمايش فيلم، اندازهگيري کردند.
نتايج اين بررسي نشان ميدهد هورمونهاي استرس در خون افراد بر اثر تماشاي فيلم خنده دار به ميزان چشمگيري کاهش يافت .
به گفته پژوهشگران، قرار گرفتن در موقعيتهاي مثبت، با کاهش هورمونهاي استرس، از عوارض ناشي از افزايش مزمن اين هورمونها پيشگيري ميکند. محققان با توجه به نتايج اين پژوهش سفارش ميکنند، در برنامههاي کاهش استرس و فشارهاي رواني از موارد خندهآور استفاده شود.
تحقيقات علمي نشان ميدهند تغيير دادن حالت لبها و نمايش يک تبسم ساده، حتي اگر هيچ دليلي نيز نداشته باشد، نقش مهمي در تغيير روحيه افراد دارد. اين فرآيند در اوقاتي که افراد دچار درگيريهاي شديد ذهني هستند، بيش از هر زمان ديگري به چشم ميآيد
بخنديد و از دارويي به نام خنده غافل نشويد
پژوهشگران تاکيد ميکنند که خنده مانند دارويي براي تمام نقاط بدن عمل ميکند. اگر امروز خنديدهايد بدانيد که کار خوبي انجام دادهايد، چون اکثر مردم زندگي را زيادي جدي ميگيرند، اما کساني که ميخندند سالمتر هستند، چون خنديدن کمک ميکند از استرس رها شويد و سلامت بمانيد .
اگرچه خنديدن در اغاز باعث افزايش ضربان قلب ميشود، اما بزودي به ميزان قابل توجهي قلب آرام ميشود و در نتيجه از فشار خون کاسته مي شود.
به گفته روانشناسان، خنديدن موجب آرامش ماهيچههاي اسکلتي و نگهدارنده ميشود و در نتيجه گردش خون را در ماهيچهها بهتر ميکند .
خنديدن همچنين هورمون استرس را از بين ميبرد و باعث ترشح هورمونهايي ميشود که با شادي در ارتباط هستند.
در ضمن خنده سيستم دفاعي بدن را تقويت ميکند و از بدن در برابر سرطان و بيماريهاي قلبي محفاظت مينمايد.
به خنده نگاه علمي کنيد
خنده بهترين درمان است. اين عبارت براي بسياري از مردم شناخته شده و درصد بالايي از آنها نيز به آن ايمان دارند.
در حقيقت در فرهنگ تمامي مردم جهان، خنده به عنوان عاملي مثبت و اثرگذار در بهبود خلق و خوي انساني در نظر گرفته ميشود و به همين دليل دانشمندان زيادي به بررسي نقش آن در افزايش کيفيت زندگي بشر پرداختهاند. اگر از ديد علمي به خنده نگاه کنيم، متوجه وجود حقايقي جذاب در درون آن ميشويم.
تحقيقات نشان ميدهند گوش دادن به يک لطيفه ساده ميتواند سطح خشم و عصبانيت در فرد را تا حد زيادي کم کند.
اين کاهش خشم ممکن است تنها در عرض چند ثانيه صورت گيرد، حال آنکه نميتوان راهکاري با چنين تاثيرگذاري زياد در اين گونه مواقع پيدا کرد .
از آن گذشته سرزندگي و خوشحالي که پيامد رضايتبخش خنده هستند، نقش قابل توجهي در کاهش استرسهاي رواني دارند و جالبتر اين است که برخي از دردهاي مزمن نيز به واسطه خنده موجب تسکين نسبي انها مي شوند .
وقتي تحقيقات نشان ميدهند که در حين خنديدن ماهيچههاي کمتري از صورت به کار گرفته ميشوند تا در زمان گريه کردن، منطقي است که بيشتر بخنديم.
بخنديم و از زندگي لذت ببريم بعضي از افراد بر اين عقيده اند که براي خنديدن بايد حتما دليلي وجود داشته باشد، حال آنکه تحقيقات علمي نشان ميدهند تغيير دادن حالت لبها و نمايش يک تبسم ساده، حتي اگر هيچ دليلي نيز نداشته باشد، نقش مهمي در تغيير موقتي روحيه افراد دارد.
اين فرآيند در اوقاتي که افراد دچار درگيريهاي شديد ذهني هستند، بيش از هر زمان ديگري به ديده مي شود.
خنده به جوان ماندن مغز کمک زيادي ميکند. در گذشته تحقيقات زيادي براي روشن شدن تاثير واقعي خنده بر مغز و ساختار آن صورت گرفته که يکي از آنها با نتايج جالبي همراه بوده است. اين تحقيق که در دهه ?? ميلادي انجام شد نشان داد افراد مسني که همواره در زندگي خود ميخنديدهاند در مقايسه با پيرمردها و پيرزنهاي اخمو و هميشه عصباني، از ساختار مغزي سالمتري برخوردار بودهاند که هنوز آمادگي کسب اطلاعات و پردازش آنها را دارد.
با توجه به نتايج تحقيقات مختلف مي توان گفت، خنده بهترين درمان براي تسکين هرچند موقتي همه دردهاست.
کساني که همواره خندهرو هستند، چهره جذابتري نيز دارند که در مواقع ناراحتي و غصه به کمکشان آمده و شکلي مناسب به آنها ميدهد.
نوع خنده تعيينکننده طول عمر است!
پژوهشگران اخيرا از اين مسئله که خنديدن باعث طول عمر ميگردد فراتر رفته و به اين نتيجه رسيدهاند که نوع خنده در هر فرد، با افزايش طول عمر وي رابطه مستقيم دارد.
به نوشته نشريه علوم رواني پژوهشگران با بررسي تصاوير مربوط به ??? ورزشکار مشهور که هم اکنون در قيد حيات نيستند، نحوه خنديدن اين افراد را به سه بخش لبخندهاي
جزئي، خنديدن متوسط و قهقهه (خنديدن زياد) تقسيم کردند.
بنابر نتايج اين پژوهش کساني که درگروه سومين قرار گرفته بودند، از دو گروه ديگر بيشتر عمر کرده بودند.
بر اساس اين پژوهش، ميانگين طول عمر افراد داراي لبخند جزئي تنها به ?? سال ميرسيد. در حالي که اين ميانگين در افراد داراي خندههاي متوسط ?/?? سال و در گروه قهقهه زنان به ?/?? سال (نزديک به دو برابر گروه اول) ميرسيد.
پس توصيه پژوهشگران را جدي بگيريد و تا ميتوانيد بيشتر و بيشتر بخنديد.
فرآوري: نيره ولدخاني
بخش سلامت تبيان
نتايج تحقيقات متعدد نشان مي دهد که هر سال هم زمان با آغاز فصل گرما ميزان درگيري هاي ناشي از پرخاشگري و بي حوصلگي حداقل ?? درصد زياد تر مي شود.
در تابستان به دليل تعريق بيشتر و خروج بيشتر کلريد سديم از بدن و تاثير اين فعل و انفعال شيميايي بر سلسله اعصاب مغز، آستانه تحمل افراد پايين مي آيد و آمار پرخاشگري بالاتر مي رود. در اين باره با دکتر محمدرضا خدايي، روان پزشک و عضو هيات علمي دانشگاه علوم بهزيستي و توانبخشي گفت و گويي کرده ايم که مي خوانيد.
آقاي دکتر! آيا گرما و فصل تابستان بر آستانه ي تحمل افراد تاثير دارد يا نه؟
بله. ببينيد، بدن انسان مانند يک ترازو است که يک کفه آن را استرس و کفه ديگر آن را مهارت هايي تشکيل مي دهد که مي توانيم براي مقابله با استرس از آن ها کمک بگيريم. حال اگر يک کفه ترازو سنگيني کند، مثلا ميزان استرس ها افزايش و بهره گيري از مهارت هاي مقابله کاهش يابد، در روان فرد اختلال بوجود مي اورد و موجب بروز مشکل خواهد شد.
در عين حال، عصبانيت و خشم، خودخوري و کلافگي نيز از جمله پيامدهاي بعدي اين اختلالات است که بر ميزان آستانه تحمل افراد تاثير خاصي مي گذارد.
گرما از جمله علت هاي بيروني و استرس زا است که موجب مي شود تعادل دو کفه ترازو به هم بخورد و آستانه تحمل کاهش پيدا کند . البته گاهي علت هاي دروني به علت هاي بيروني اضافه مي شود.
منظورتان از علت هاي دروني و بيروني چيست؟
بعضي از شخصيت ها مانند شخصيت هاي زودرنج و حساس در مقابل گرما تحمل کمتري دارند و دقيقا به همين علت ، آستانه تحمل آن ها خيلي زود پايين مي آيد و سريع عصباني مي شوند.
گاهي نيز گرما عامل دوم است. مثلا سيکل ماهانه خانم ها موجب بروز تغييرات هورموني بدن مي شود و آستانه تحمل آن ها را کاهش مي دهد. حال اگر عامل گرما هم به آن اضافه شود، فرد تحريک پذيرتر مي شود و نسبت به موضوع هاي کم اهميت هم واکنش نشان مي دهد و عصباني مي شود. اما گرما يک عامل بيروني است و دقيقا مانند سر و صدا و ترافيک عمل مي کند.
اين موضوع از لحاظ فيزيولوژيک چگونه توجيه مي شود؟
فصل تابستان با گرماي نسبتا شديد همراه است و اين گرما موجب افزايش تعريق بدن مي شود. حين عمل تعريق، حجم مايعات و الکتروليت هاي بدن کاهش مي يابد.
همين تغيير الکتروليت ها موجب اختلال در عملکرد مغز مي شود و بدن آمادگي تحمل بسياري از موارد حتي ساده و غير مهم را نيز از دست مي دهد.
از طرف ديگر در تابستان طول روزها بلند و طول شب ها کوتاه است و دقيقا به همين علت، ميزان خواب افراد هم کم مي شود.
در اين شرايط، بي خوابي به عامل گرما افزوده مي شود و با تاثير روي عملکرد مغز، بر آستانه تحمل فرد تاثير مي گذارد.
اگر نتوانيم از کاهش آستانه ي تحمل مان جلوگيري کنيم و عصباني شويم، چه کار بايد بکنيم؟ آيا مي توانيم با وجود کلافگي ناشي از گرما، باز خشم مان را کنترل کنيم؟
نکته اساسي اين است که براي پيشگيري از کاهش آستانه تحمل در گرما در قدم اول بايد محيط را مناسب سازي کنيم.
مثلا
اگر در حال رانندگي هستيم و در اوج ساعات پُرترافيک و گرم قرار داريم، بايد هواي داخل اتومبيل مان را خنک نگه داريم.
يعني اين که هرچند وقت يک بار کولر ماشين را روشن کنيم يا شيشه ها را کمي پايين بياوريم تا تبادل هوا صورت گيرد.
در قدم دوم بايد در طول روز مايعات خنک(نه سرد و يخ زده) بنوشيم تا تحمل گرما براي مان آسان تر شود.
استحمام روزانه نيز در کاهش عصبانيت هاي فصل گرم موثر است زيرا عرق و ضايعات ناشي از آن را از روي سطح پوست بدن پاک کرده و از کاهش آستانه تحمل افراد تا حد زيادي جلوگيري مي کند. از طرف ديگر، استحمام موجب حفظ روحيه شاداب و القاي حس سرزندگي افراد مي شود و همين موضوع مي تواند از بروز عصبانيت ها و حتي خودخوري
هاي گاهي نا به جا پيشگيري کند. البته نقش پوشش را نيز نمي توان ناديده گرفت.
يعني اين که نوع پوشش ما در ميزان آستانه تحمل مان در تابستان موثر است؟ يعني مثلا لباسي که پوشيده ايم مي تواند مانع ايجاد خشم ما شود؟!
موضوع را جالب عنوان کرديد اما جواب تان واقعا مثبت است. لباس هاي رنگ تيره و پلاستيکي تعريق بدن را افزايش مي دهند و همان طور که به آن اشاره کردم، اين تعريق تغيير در الکتروليت هاي بدن را به همراه دارد و آستانه تحمل فرد را در گرما کاهش مي دهد. در مقابل پوشيدن لباس هايي با رنگ روشن و از جنس نخ و پنبه، حس گرم بودن هوا را کمتر القا مي کند و از تعريق زياد بدن هم جلوگيري مي کند و بالطبع موجب کاهش بروز خشم و عصبانيت مي شود.
در نهايت، براي کنترل خشمي که به وجود آمده، بايد چه اقداماتي انجام دهيم؟
در مرحله اول و بلافاصله بعد از به وجود آمدن حس عصبانيت بايد خدا را در نظر بگيريم و آرام تر شويم. اگر آب خنک در دسترس داريم، يک ليوان آب بنوشيم و بين بروز عصبانيت تا نشان دادن عکسالعملي غير منطقي، فاصله اي بيندازيم.
سفارش من اين است که مثلا از يک تا ?? بشماريد زيرا اگر باز هم عصباني بوديد، اين عصبانيت بسيار کمتر از قبل خواهد بود.
از طرفي، همين وقفه مي تواند موجب کنترل عصبانيت و مديريت خشم شود. در شرايطي که پرخاشگر مي شويم، بايد ببينيم که علت اين پرخاشگري واقعا آن قدر ارزش دارد که ما به خاطرش عصباني شويم و اعصاب مان را خرد کنيم؟!
در مورد تاثير موسيقي، چطور؟ اخيرا تحقيقي در دانشگاه هاروارد انجام شده که نشان مي دهد گوش دادن به موسيقي هاي داراي ريتم ملايم از بروز عصبانيت در فصل گرما پيشگيري مي کند. شما چه نظري داريد؟
گوش دادن به موسيقي ملايم با صداي آرام تاثير مثبتي در کاهش بروز خشم افراد دارد و موجب آرامش مي شود که اين موضوع به ويژه هنگام رانندگي در تابستان داراي اهميت است اما برعکس، گوش دادن به موزيک هاي پُرسر وصدا مثل موسيقي سبک راک و متال، باعث تشديد عصبانيت مي شود.
آب و هوا چه تاثيري بر روحيه افراد دارد؟
بر خلاف باور عموم که فکر مي کنند آب و هوا تاثير زيادي بر روحيه افراد دارد، بايد گفت هميشه هم اين طور نيست.
مثلا کسي که براي مدت هاي طولاني در يک آب و هواي سرد و دور از نور مثل سوئد زندگي مي کند، کاملا با شرايط سازگار مي شود. البته تغيير در روحيه افرادي که از يک کشور سردسير به يک کشور گرم و مرطوب مهاجرت مي کنند، از نظر علم روان پزشکي ثابت شده است ، اما اين که آب و هوا روي روحيه و آستانه تحمل و خلقيات فرد تاثير مستقيم داشته باشد هنوز به اثبات نرسيده و تاثير آن مقطعي است و زياد علمي نيست .
مصاحبه کننده: محبوبه رحيمي
هفته نامه سلامت
برگرفته از سايت