شهرستان اقــلید
شهرستان اقلید، یکی از شهرستانهای استان فارس ایران است. مرکز این شهرستان، شهر اقلید می باشد. جمعیت اقلید، بر طبق سرشماری سال ۱۳۸۵، برابر با ۹۹٫۰۰۳ نفر بودهاست. شهرستان اقلید بزرگترین شهرستان شمال فارس، میباشد.
پارک انقلاب و پارک پارسیان و تفرج گاه محمد رسول الله و سرداب و بید سبحان و دامنههای کوه بل ودریاچه کافتر و آبشار تنگ براق و قدمگاه سده و چشمه بالنگان حاجی آباد و گور بهرام آسپاس و باغ گل خارستان و فیمنی حسن آباد، چشمههای متعددی که فضاهای فرح بخش و زیبایی را بوجود آوردهاند، به همراه دامنه کوهها و سواحل رودخانهها، از مهمترین جاذبههای طبیعی شهرستان اقلید، محسوب میشوند.
از اماکن مقدسه و تاریخی منطقه اقلید، میتوان امامزادهها و مسجد جامع شهر، که قدمت کتیبه تعمیر آن به شش صد سال قبل میرسد، را ذکر کرد. همچنین قلعههای قدیمی، مانند: قلات و شهر آشوب و کاروانسراهای کناس و… از جاذبههای مهم تاریخی منطقه، محسوب میشوند . مرکز شهرستان، شهر اقلید است و تا شیراز ۲۷۵ کیلومتر، تا اصفهان ۲۳۰ کیلومتر، تا یزد۲۱۰ و تا یاسوج ۱۸۰ کیلومتر فاصله دارد.
به دلیل بارش برف در زمستان، مناظر برفی بسیار زیبایی در فصول پاییز و تابستان چشم نوازش میدهد و در فصل بهار و تابستان چشمه سارهای جوشان و رودهای خروشان، تفرج گاههای بی نظیری را بوجود میآورد!
واحدهای اقامتی در تمام طول سال و مدارس در تعطیلات نوروزی و فصل تابستان پذیرای میهمانان و گردشگران هستند.
تقسیمات کشوری «اقلید»
بخش مرکزی شهرستان اقلید
- دهستان خنگشت
- دهستان شهرمیان
شهر اقلید
- بخش سده
- دهستان آسپاس
- دهستان دژکرد
- دهستان سده (اقلید)
- بخش حسنآباد (اقلید)
- دهستان احمدآباد (اقلید)
- دهستان حسنآباد (اقلید)
- دهستان بکان
از ویکی پدیا
عکس های دیدنی از منطقه گردشگری و «آبشار تنگ براق اقلید »، (عکس های دیدنی از تنگ براق)
روستای تنگ براق، از توابع بخش سده شهرستان اقلید، با مختصات ۵۲ درجه و ۳ دقیقه طول شرقی و ۳۰ درجه و ۳۷ دقیقه عرض شمالی در غرب شهر سده، قرار گرفته است.
http://fars-key.blogsky.com
تونل عظیم مهدی «اقلید»
از بزرگترین تونل های خاورمیانه، که با پی گیریهای بی شائبه آیت الله ابطحی در حال تکمیل است.
کوه بل، بلند ترین قله استان فارس
کوهستان سفید، که از ۳۰ کیلومتری شمال غربى اقلید آغاز میگردد و به صورت قوسى رو به جنوب ادامه دارد و سپس به سمت شمال میپیچد و در مشرق اقلید پایان مىیابد. کوهستان سفید که مساحتى معادل ۹۵۰ کم ۲ را فراگرفته است، از کوههای انگهدونى، خرمن کوه، درغوک، سلمه کوه، تنگ گورک، بُل و یالخری تشکیل شده است و بلندترین قلة آن بل، نامیده مىشود که ۹۴۳ ،۳متر ارتفاع دارد و در جنوب شرقى اقلید، قرار دارد.
تنگ براق اقلید فارس، منطقه دیدنی تنگ براق
آبشار زیبای تنگ براق؛
روستای تنگ براق، از توابع بخش سده «شهرستان اقلید»، با مختصات ۵۲ درجه و ۳ دقیقه طول شرقی و ۳۰ درجه و ۳۷ دقیقه عرض شمالی در غرب شهر سده، قرار گرفته است.
matitabson.blogfa.com
اقلید؛ گنجی در اقلیم فارس
با خواندن این تیتر و دیدن نام استان فارس، شاید احساس گرما و هوای دل به دریا زدن کنید؛ اما این بار این نام برای شما یادآور ییلاق و خنکای هوای تابستانی شهر اقلید، در این استان است، اگرچه از دریا خبری نیست و شما خیلی بالاتر از سطح دریا هستید، اما امکان آبتنی و آب بازی کردن در همه جای این شهر کوهستانی و سرسبز، که همانند زمردی در دل کویر میدرخشد، وجود دارد!
رودخانههای: گاوگدار، سفید، شادکام، کر و چشمههای: جوتو، گوربهرام آسپاس، بالنگان حاجیآباد، آبشار تنگ براق و دریاچه کافتر را میتوان به عنوان اصلیترین جاذبههای طبیعی اقلید، دانست که امکان جذب تعداد زیادی از گردشگران داخلی و حتی خارجی را دارا میباشد؛ اما به طور کلی اقلید از نظر صنعت اکوتوریسم، اگرچه تاکنون زیاد مورد توجه قرار نگرفته، اما ظرفیت مناسب آن هنوز هم جای سرمایهگذاری دارد و میتواند تعداد زیادی ماجراجو را به خود جذب نماید!
اما از نظر مکانهای تاریخی در اقلید، میتوان به: حوضچه دختر گبر، کتیبه تنگ براق، کوشک زر، کتیبه کوه بل، تل باکون (باکان)، اشاره کرد که میتواند سفر هر گردشگری به این منطقه را کامل کند!
www.tebyan-zn.ir
اقلید کلیدی در فارس
استان فارس، یکی از قدیمی ترین مراکز تمدن ایران است. فارس، در کتیبه های هخامنشی به صورت پارسه و در نوشتههای یونانی به شکل پرسیس آمده و معرب آن فارس میباشد.
درباره نام «شهر اقلید»
درباره واژه اقلید، گمانهایی چند وجود دارد، اما گمانی که بیشتر تاریخ نویسان نسبت به آن اتفاق نظر دارند، این واژه همانا عربی شده واژه کلید میباشد. در گویش مردم نیز به صورت کلید، هنوز به کار میرود؛ که گونهای از واژه اکلیل است. «از آنجا که اقلید ششمین شهر مرتفع ایران و مرتفعترین شهر استان فارس، به شمار میرود، تا جایی که این ارتفاعات، به علت مشرف بودن و جایگاه فلاتی شکل آن بر سرزمین فارس در ادوار گذشته بوده، موقعیت و تسلط خاص دفاعی داشته و دارای پایگاه نظامی بوده، به گونهای که فتح آن، به منزله تصرف تمام خاک فارس، محسوب می شده است و بدین ســبب آن را کلــید فارس، گفته اند».
پیشینه منطقه اقلید
پیشینه تاریخی شهر اقلید
زبان، فرهنگ و آداب و رسوم، قومیتها، آثار تاریخی
مردم شهرستان اقلید، مردمی مهماننواز، خونگرم، مومن و متعهد به انقلاب و اسلام و در تمامی صحنهها، مراسم و مناسبهای ویژه حضوری فعال دارند، مردم این دیار بخاطر اردات قلبی و عقیده محکمی که با خاندان عصمت و طهارت دارند در اجرای مراسم مذهبی، کوشا بوده و برنامههای متنوعی را در طول سال اجرا میکنند. آداب و رسوم مردم نیز منحصر به فرد بوده و تا حدودی دست نخورده باقی مانده است.
شهرستان اقلید دارای آثار باستانی متعددی است، از جمله:
حوض دختر گبر، منبر و کتیبه مسجد جامع، قلعه آسپاس، چشمه دزدان، تپه مهرعلی فارسی، تپه فیلی، کتیبه و غار تنگ براق، تپه باستانی باقر آباد، قصر بهرام، قصر گل اندام، تل شاه نشین، تل خنجشت، تپه کوشک زر، تپه نقارهخانه، باتلاق بهرام گور، کاروانسرای شاه عباس، شهر نکیسا.
اماکن تفریحی و مذهبی شهرستان اقلید
«پارک انقلاب، چشمه رسولالله (ص)، امامزاده اسماعیل (ع)، دریاچه کافتر، چشمه قدمگاه (سده)، آبشار تنگ براق، چشمه چهل شهیدان دژکرد، مسجد جامع، چشمه بالنگان (حاجیآباد)، امامزاده زبیده خاتون (ع)، امامزاده زینب خاتون (ع).»
پارک انقلاب یا چشمه صفاد الاسود اقلید:
پارک جنگلی انقلاب، در کنار چشمه پرآب صغاد الاسود (چغر سیاه)، در جنوب اقلید، قرار گرفته که پس از پیروزی انقلاب اسلامی، توسط شهرداری اقلید، راه اندازی شده است. این پارک اقلید با آب فراوان، درختان بید طلائی و مجنون، و آبشارهای کوچک مصنوعی متعدد، محل مناسبی برای تفریح واستراحت اهالی شهراقلید، درفصل بهار و تابستان است، که به دلیل آب وهوای ییلاقی ازشهرستانهای دورو نزدیک، نیز مردم به این محل میآیند.
چشمه محمد رسول الله اقلید:
چشمه رسول الله (ص) اقلید، با آبی زلال و گوارا که از دل کوه بیرون می آید، محلی بسیارزیبا و دیدنی می باشد، که در سالهای اخیر، در کنار این چشمه، مرکزپرورش ماهی قزل آلا راه اندازی شده است.
چال بابا شاه اقلید:
تفریگاهی است زیبا، که در جنوب غربی شهر اقلید، قرار گرفته است.
دریاچه کافتر اقلید:
این دریاچه، درکنار روستای کافتر اقلید، قرار گرفته ومساحت آن، ۴۸ کیلومترمربع میباشد و دومین دریاچه آب شیرین، بعد ازدریاچه پریشان است، که زیستگاه طبیعی پرندگان مهاجر و محل پرورش ماهیهای کپور و آمور میباشد. وجودچشمه سارها وقنوات متعدد علاوه برایجاد مناظر زیبا ودیدنی، زمینه مساعدی برای پرورش ماهی قزل آلا فراهم کرده است!
تنگ براق اقلید:
درکناراین روستا تنگهای در میان انبوه درختان سربه فلک کشیده، با چشمههای متعدد و رودخانه ای خروشان، غارهای زیبا، آبشارها، آبچک ها و ستونهای آهکی معلق مناظری بدیع و چشم نواز را به وجود آورده است!
حوضچه دختر گبر اقلید:
در دامنه یکی ازکوههای اقلید، بنام تل قلات، در مرکز شهر، سنگ نوشته ای به خط پهلوی به طول ۲متر وعرض ۸۸ سانتی متر وجود دارد که به شکل حوضی است، که قبر بوده و بازمانده از زرتشتیان منطقه اقلید، پیش از اسلام میباشد.
قدمگاه سده اقلید:
چشمه ای پر آب، در میان انبوه درختان سر به فلک کشیده، در۸۰ کیلومتری اقلید ودر حوالی بخش سده میباشد؛ که در دامنهای زیبا، با آب و هوایی مطبوع، یکی از مناظر طبیعی و دست نخورده استان فارس، قرار دارد.
گور بهرام اقلید:
در فاصله ۵۵ کیلومتری اقلید ونزدیک دهستان آسپاس، منطقهای باتلاقی قرار دارد؛ که معروف به گور بهرام میباشد. چنین شهرت دارد که بهرام ساسانی، برای شکار گور خر، در این منطقه اسب میتاخته و در این باتلاق مفقود شده است، وشکارگاه ویکی ازقصرهای هفتگانه وی، در آنجا بوده است.دیدنی های اقلــید جاهای دیدنیهای مکانهای نقاط جاذبه مکان بناهای.
زبان مردم اقلید
زبان رایج مردم شهرستان اقلید، فارسی است. بدلیل وجود طوایف گوناگون عشایر در نیمی از سال که جمعیت آنها بالغ بر ۴۰ هزار نفر میرسد، زبان ترکی قشقایی و عرب باصری نیز متداول میباشد، تعدادی از این عشایر هم بعضاً در روستاها و مرکز شهر اقلید ساکن هستند.
این مطالب منحصر بفرد را تنها در صفحه اصلی این سایت بخوانید
راز های خوشبختی و راه سعادت بشر – بت های قلبت رو بشکن – قوانین خوشبختی بشر
حمایت از زنان و کودکان _ سقط جنین – عشق جنسی ، عشق آسمانی – سرگذشت های عبرت آموز
مهمترین دشتهای شهرستان اقلید
عبارتند از: دشت خسروشیرین، دشت بکان، دشت نمدان.
مهمترین کوههای «شهرستان اقلید»
عبارتند از: کوه آب سیاه، رشته کوه سفید (کوه بل بلندترین قله آن است)، کوه بکان.
رودخانه سفید، رودخانه گاوگدار و رودخانه شادکام، مهمترین رودخانههای شهرستان اقلید، میباشد و دریاچه نیز با مساحت میانگین ۲۳ کیلومتر مربع (در سالهای پر باران حداکثر ۴۸ کیلومتر مربع و در سالهای خشک حداکثر ۵ کیلومتر مربع، واقع در دشت نمدان، یکی از دریاچههای طبیعی آب شیرین فارس، است و با وجود عمق ناچیز از نظر زیستمحیطی و جذب پرندگان مهاجر، اهمیت زیادی دارد.
مسجد جامع اقلید – قدمت بیش از ۸۰۰ سال
منبع : سایت کلید فارس
در شهرستان اقلید، آثار و یادمانهایی از گذشته های دور بجای مانده؛ که بر ردی از تمدن ایران باستان تاکید دارد و یادمانهای ارزشمند اسلامی آن نشان از هویت فرهنگی و مذهبی شهر اقلید، را با خود حفظ کرده است.
مسجد جامع اقلید، یکی از مساجد قدیمی ایران است، که از گذشته های دور مکانی مقدس بوده و یکی از شاخصه های هویت مذهبی این شهر بشمار می رود.
nojavananashorae.blogfa.com
امامزاده های شهرستان اقلید:
امامزاده عبدالرحمن فرزند امام حسن مجتبی؛
امامزاده عبد الرحمن، در مرکز شهر اقلید و در قسمت غربی تل قلات، قرار گرفته و از احفاد امام حسن مجتبی (ع)، می باشـد و نیز گلزار شهـدای اقلید، در کنـار امام زاده عبد الرحمن، واقع شده است.
امامزاده زبیده خاتون اقلید، از فرزندان امام محمد باقر؛
امامزاده زبیده خاتون، که در جنوب جاده اقلید-سرحد، قرار گرفته و امامزاده زینب خاتون؛ که در مرکز شهر اقلید و در کنار محلی به نام محمد شاهی، قرار گرفته و هر دو امامزاده از نوادگان امام محمد باقر (ع)، میباشند.
امامزاده سید محمد، در روستای کافتر اقلید، فرزند حضرت ابوالفضل؛
بارگاه مقدس امامزاده سیدمحمد(ع)، در۸۵ کیلومتری اقلید، دردامنه کوهی بلند ومشرف بر دریاچه زیبای کافتر، واقع شده؛ که درفصولبهار وتابستان، اهالی اقلید و شهرستانهای همجوار،(آباده، مرودشت، سورمق،خرمبید) ونیزعشایر منطقه، برای زیارت و استفاده از آب وهوای سالم، چندروزی رادراین محل بسر میبرند.
امامزاده اسماعیل، روستای امامزاده اسماعیل اقلید، از نوادگان امام موسی کاظم؛
امامزاده اسدالله شولان، از نوادگان ائمه؛
امامزاده زیدعلی روستای محمد آباد اقلید، از نوادگان امام موسی کاظم؛
امامزاده ابراهیم خنجشت، از نوادگان امام موسی کاظم؛
امامزاده زینب خاتون، خواهر زبیده خاتون اقلید، از دختران امام محمد باقر؛
امامزاده جعفر روستای بازبچه اقلید، از نوادگان ائمه؛
امامزاده شاه نجف روستای جدول نو اقلید، از نوادگان ائمه؛
امامزاده شاهزاده ابراهیم حسن آباد، از نوادگان ائمه؛
امامزاده شمس الدین محمد دزد کرد اقلید، فرزند امام موسی کاظم؛
امامزاده عباس علی کوشک زر، از نوادگان ائمه؛
بقعه های زیر مورد توجه مردم اقلید، است:
بقعه سید ابوالحسن اقلید؛
بقعه پیر محمود اقلید؛
بقعه سید محمد قلعه سید محمد اقلید؛
بقعه بابا شیخ احمد روستای بابا شیخ احمد اقلید؛
بقعه شاه غیب در روستای آسپاس اقلید.
eghlidhospital.sums.ac.ir
گر ز راه اصلیت افتد گذر
شهر ما اقلید را بنما نظر
گر ز شیرازت به تهران مقصد است
انشعاب از راه سورمق سرحد است
راه کوتاهی بی شیب و فراز
فصل گرما خوش هوا و دلنواز
چون درخت و باغها گردد پدید
مدخل شهری است نام او کلید
از ارتفاعات دیگر شهرستان اقلید :
بر آفتاب ( ۳۵۱۴)، سلمه کوه ( ۳۴۹۴)، هیجدره کوه ( ۳۴۰۰ )، کوه سیب ( ۳۳۶۳)، موسی خان ( ۳۳۳۸)، خرمن کوه ۳۲۳۹ سبر ۳۲۲۱ و…
پوشش گیاهی این منطقه شامل ارژن، گون، آویشن، جاشیر، کما، بیلهر، درمنه، کتیرا، پیاز کوهی، قارچ و… میباشد.
zagroseghlid.blogfa.com
مهمترین صنعت دستی در شهرستان اقلید
اصلیترین کار و پیشه مردم منطقه فرش بافی است. شمار دستگاههای قالی بافی این شهرستان، بیش از هزار دستگاه است و دو شرکت بزرگ فرش بافی، نیز در اقلید فعالیت دارند. طرح و نقش فرشها، محلی و بیشتر نفش هیبت لو است، اما در کارگاههای شرکت فرش نیز نقشههای دیگری بافته میشوند؛ که به نام فرشهای آبادهای، در بازار به فروش میرسند. بیشتر مردم نواحی روستایی اقلید، به قالی بافی مشغول هستند و این کار را بیشتر زنان و دختران انجام میدهند.
اقلید دارای دانشگاه آزاد و آموزشکده دختران، دانشگاه پیام نور، دانشگاه دولتی و مجموعه بزرگ علمی مذهبی مدینه العلم میباشد.
اقلید همچنین دارای حسینیه ارجمان، کارخانههای قند، واگن سازی، الکل سازی، پلیاتیلن، آرد، شیر پاستوریزه، استیل سازی و… میباشد.
مکانهای دیدنی و تاریخی «شهرستان اقلید»
ارجمان، تل ابچلی، قلعه ارگمون، پارک انقلاب(چشمه چغور سیاه)، پارک پارسیان، تفرج گاه محمد رسول الله، سرداب، بید سبحان، بوستان ملت، دامنههای کوه بل، دامنههای کوه نلی(کاتیر)، دریاچه کافتر، آبشار تنگ براق، قدمگاه سِده، چشمه بالنگان حاجی آباد، گور بهرام آسپاس، باغ گل خارستان و فی منی حسن آباد چشمههای متعددی که فضاهای فرح بخش و زیبایی را فراهم آوردهاند، به همراه دامنه کوهها و سواحل رودخانهها، از مهمترین جاذبههای طبیعی شهرستان اقلید، محسوب میشوند.
محله ارگمان، تل ابچلی و قلعه ارگمان اقلید
ارگمان، یکی از قدیمی ترین محلههای اقلید میباشد، که در آن قلعهای به نام قلعه ارگمان وجود دارد و همچنین تل ابچلی.
وجود دختر بلافصل امام باقر علیه السلام در شهرستان اقلید
در مجاورت شهر اقلید، چشمه سار چغر سیاه، واقع شده است که پارک انقلاب و گلزار شهدای اقلید، در کنار این چشمه قرار گرفته است.
- امامزاد سید محمد اقلید، چشمه رعنا:
این مجموعهٔ زیارتی – سیاحتی، شامل بارگاه امامزاده سیدمحمد، از نوادگان حضرت عباس (ع)، دریاچه کافتر، قلعه کافوری و کوههای سر به فلک کشیده، یکی از زیباترین مناطقی است که پذیرای خیل مشتاقان و علاقمندان میباشد!
- چشمه گور بهرام آسپاس: اقلید
در کنار روستای آسپاس چشمهای قرار دارد، که نقل شده بهرام گور در هنگام شکار در آن فرو رفتهاست. بیشه زارهای سرسبز و قلعه بهرام گور و کوه شکارگاه و…. از جمله مکانهای دیدنی مجاور این چشمهاست!
- چشمه بالنگان حاجی آباد اقلید:
مجاور روستای حاجی آباد، تفریح گاه چشمه بالنگان، خستگی را از جسم و جان مسافران جاده طریق الرضا در میبرد.
- قدمگاه شهر سده اقلید:
درختان کهنسال چشمهٔ قدمگاه را، که از زیر کوه میجوشد، در برگرفتهاست. نزدیک به شهر سده، با آثاری مانند: تپه نقاره خانه، تپه فیلی و تپه مهرعلی فارس، از ویژگیهای این تفرجگاه بسیار زیباست.
- تنگ براق و کتیبه ساسانی اقلید:
در درهای زیبا، فرو ریختن آب از صخرههای بلند، بهشتی را پدید آوردهاست؛ که خنکای نسیم آن روح فزاست. در مجاور آبشار زیبای آن کتیبهای به خط پهلوی از دوران ساسانی به جای ماندهاست!
- چشمه چهل شهیدان دژکرد اقلید:
در مجاورت دهستان دژکرد، زلال آب چشمه ساران در پای کوههای بلند با درختان با طراوت خویش، تپه ماهورهای زیبا و جنگلی را طی میکند!
- امامزاده اسماعیل (ع) اقلید:
در روستایی امامزاده اسماعیل، کوههای پوشیده از جنگل و باغهای مو، بارگاه مقدس امامزاده اسماعیل (ع)، را در بر گرفتهاند؛ که تفریحگاه غوره دان در مجاور آن واقع است.
دهها اثر باستانی و چشمه و قنوات، در سراسر شهرستان اقلید، پراکندهاست.
صنایع و معادن اقلید
در اقلید کارخانه فولاد و ذوبآهن در حال ساخت میباشد که با بهره برداری از آن اقلید به یکی از قطبهای صنعتی فارس تبدیل میشود.
بزرگترین مرکز صنعتی شهرستان اقلید، کارخانه قند، میباشد که با ظرفیت اسمی روزانه ۱۵۰۰ تن مصرف چغندرقند سالانه در حدود میانگین ۲۷ هزار تن میباشد و بوسیله بخش خصوصی اداره میشود.
دومین واحد صنعتی شهرستان اقلید، شرکت صنایع پلاستیک کوثر با ظرفیت اسمی سالیانه ۲۵۰۰ تن و عملی ۳۵۰۰ تن تولید انواع پلی اتیلن پایپ، سبک، سنگین، پلیپر و پیلن و پلیاستایرن می باشد. جاهای دیدنی های تفریحی شهر استان روستای کجاست.
اقلید، همچنین دارای یک کارخانه تولید لولههای استیل میباشد، کارخانه سیمان اقلید، هم یکی از بخشهای مهم شهر اقلید، بوده و به تازگی شرکت سلهشوران، دست به ساخت بزرگترین و مجهز ترین کارخانه ی فولاد در شهر اقلید، زدهاست.
کشاورزی و دام داری شهرستان اقلید
در اقلید به سبب وجود آب فراوان و هوای مناسب، کشاورزی رونق دارد. از نظر کشاورزی، شهرستان اقلید، از موقعیت خاص کشاورزی برخورداراست و وجود پنج دشت مسطح و حاصل خیز و منابع طبیعی آبی قابل توجه، این منطقه را به یکی از مهمترین قطبهای کشاورزی استان فارس، تبدیل کردهاست.
مهمترین تولیدات کشاورزی اقلید، عبارتند از: گندم، جو، چغندرقند، سیب زمینی، حبوبات (نخود، لوبیا، عدس)، سیب درختی، علوفه (یونجه، اسپرس، شبدر).
دام داری بر عهده تیرههای گوناگون ایلها است و دامها شامل: گاو، گوسفند، بز و شتر است. انواع فرآوردههای دامی و لبنی، از محصولات بخش دام داری شهرستان اقلید میباشد. به طور کلی، استان فارس قطب تولید گندم، در کشور است؛ که در استان فارس، شهرستان اقلید رتبه نخست را در تولید گندم، دارد.
کوشک زر اقلید
پس از طی ۱۰ فرسخ از آباده، از طریق اقلید و آب باریک به کوشک زر رسیدیم، این ده که مردم بسیار فقیری دارد، شامل سه تپه است که نمونههای سفالهای پیش از تاریخ در آن مشاهده میشود. در مجاور تپهها خرابههای یک ساختمان سنگی بزرگ وجود دارد.
از شهر روم خیمه زدی و غریو کوس از دشت روم رفت به صحرای سیستان
تا قصر زرد تاختی و لرزه اوفتاد در قصرهای قیصر و در خان های خان*
*دیوان حافظ.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
قصر زرد: یا کوشک زرد، نام روستاییست از بلوک سر حد چهاردانگه از بلوکات سردسیر فارس؛ قطر زرد در شمال غربی آسپاس قرار دارد.
گنبد زرد:
در نزدیکی کوشک زر اقلید، خرابههایی از عهد ساسانی باقی مانده است؛ که بنا بر اعتقاد اهالی گنبد زرد، از هفت گنبدان بهرام بوده و شیخ نظامی در اشعار خود از آن دم زده است:
آنکه از آفتاب داشت خبر زرد بود ارچه حمایل زر
versatile.blogfa.com
متن کتیبه دختر گبر اقلید
ترجمه متن
۱٫ این دخمه
۲٫ …….
۳٫ بابکان
۴٫ یکم
۵٫ ….
۶٫ ……
۷٫ ……
۸٫ زرتشتیان
۹٫ وبیشاپور
۱۰٫ مرزبان فرمود
۱۱٫ ساختن و این ماه
۱۲٫ آبان در
۱۳٫ سال ۶ یزدگرد
۱۴٫ شاهان شاه
۱۵٫ وروزخور به بخت
۱۶٫ شدوروز ماه
۱۷٫ تنی به این آیین را
۱۸٫ به دخمه نهاده و
۱۹٫ خواسته(ای) به ارزش
۲۰٫ ۱۲۰۰۰ مزد
۲۱٫ فرمود دادن
کتیبه تنگ براق اقلید
سنگ نبشته تنگ براق
تنگ براق روستای کوچکی در ۱۵ کیلومتری شهر سده و ۸۰ کیلومتری شهر اقلید می باشد .در این جا رودخانه ای، این دیواره کوه را بریده و شکافی با دیواره هایی عمودی به پهنای چهل متر و در حدود صد متر بلندی در کوه بوجود آورده است. این جایگاه، پر سایه با آب گوارا و چشم انداز زیبا موجب شده است تا شاپور در اینجا به استراحت بپردازد.
قسمتی از نبشته از دل صخره کنده شده است و نزدیک شیب تند کنار رودخانه افتاده است. روی سنگ دو نبشته به دو زبان فارسی میانه و پارتی اشکانی دیده میشود.متن هر دو واحد است.
متن کتیبه تنگ براق اقلید
ترجمه :
۱٫ این تیر اندازی من،بغ مزدیسن،شاپور شاهان
۲٫ شاه ایران و انیران است، که چهره از یزدان دارد،پسر
۳٫ بغ مزدیسن،اردشیر شاه شاهان ایران،که چهر از
۴٫ یزدان دارد،نوه بغ بابک شاه،وما هنگامی که این تیر را پرتاب کردیم، پس ما
۵٫ آن را پیش شهریاران و واسپوهران و بزرگان و آزادان پرتاب کردیم و
۶٫ از این سنگ چین،تیر به آن سنگ چین افکندیم،اکنون هر که نیودست
۷٫ است،آن تیر از این سنگ چین به آن سنگ چین
۸٫ پرتاب کند،سپس کسی که تیر به آن سنگ چین افکند
eghlidkhabar.blogfa.com
تهیه و تنظیم: خوش روزگار
با سلام میخواستم اگه امکان داره یه اطلاعاتی در مورد هتل یا مسافرخانه های اقلید بهم بدین واقعا ممنون میشم